Brabant Remembers presenteert ‘living history’-app

Bekijk de trailer van de living history-app (1,5 min.):

(Ingekort persbericht 22/9/2018)
Brabant Remembers plaatst WOII-dilemma’s in het nu met living history-app

Tien persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn in augmented reality-app verbonden met hun locaties in Brabant

Vandaag lanceerde Brabant Remembers in Museum Bevrijdende Vleugels in Best een living history-app waarin acteurs tien verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven brengen, op plaatsen in Brabant die aan de oorlog herinneren. Met deze augmented reality-app maakt Brabant Remembers de impact van de oorlog bekend op een eigentijdse manier en staan nieuwe generaties voor dezelfde dilemma’s, geplaatst in het nu. De app, uniek in Europa qua toepassing, content en techniek, is de start van het programma van Brabant Remembers in opmars naar het hoogtepunt in september en oktober 2019, het jubileumjaar van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland.

Brabant Remembers gaat over verhalen die individuele levens tijdens WOII in Brabant voorgoed hebben veranderd. Eén van de tien verhalen uit de app, De verjaardag van John Nasea Jr., neemt je mee naar de originele droppingszones van Operation Market Garden, in Son nabij Best. In september 1944 begon hier de bevrijding van Nederland en landden talrijke parachutisten en vliegtuigen vol oorlogsmaterieel. John Nasea Jr. was één van de parachutisten. Hij raakte zwaargewond bij de landing. Hij is gered door Berta Roefs en haar familie op de Helena Hoeve, midden in het landingsgebied.

Unieke content

Nog niet eerder werd over de Tweede Wereldoorlog zo’n omvangrijke en provinciebrede AR-productie ontwikkeld. Elk verhaal brengt de dilemma’s van toen letterlijk in beeld en voegt interactiviteit toe; als gebruiker van de app kom je in het verhaal voor een keuze te staan. De tien AR-producties beschikken allemaal over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek in Brabant waar het daadwerkelijk gebeurd is. De video’s spelen zich in delen zowel voor, als achter je af en aan alle details is gedacht. Zo maakte het team van maar liefst dertig acteurs en figuranten gebruik van Amerikaanse, Engelse, Poolse en Duitse uniformen. Het 14-jarige meisje dat in alle filmpjes als vertelster opduikt heet Flo; een klein eerbetoon aan kinderverzorgster Florence uit het verhaal van George & Ursula die in Kamp Vught gevangen waren. Flo wordt gespeeld door Yfke Wegman, onder meer bekend uit de Mees Kees-films.

Nieuwste techniek

In de app is gewerkt met location based augmented reality, dezelfde techniek als achter Pokémon Go. De app heeft tevens een gaming-element; een interactief paspoort waarmee je spaart voor een Brabant Remembers-speldje in de vorm van een rood kruis. Dit kruis staat symbool voor de schijnbaar willekeurige ontmoetingen (kruispunten) waarop de levens van Brabanders in Tweede Wereldoorlog voorgoed zijn veranderd. De combinatie van de allernieuwste AR-technieken en een light versie voor de iets oudere smartphones, maakt de app toegankelijk voor iedereen. De app is gratis beschikbaar via Google Play Store en Apple App Store (te downloaden voor Iphone en Android toestellen). Binnenkort komt ook een Engelstalige variant van de app beschikbaar.

Brabant Remembers verbindt 75 verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar 2019 en 2020, het 75-jarig jubileum van de Bevrijding van Zuid-Nederland. Met deze persoonlijke verhalen wordt een ander, maar ook completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken.
De verhalen worden actueel gemaakt door de dilemma’s die in het verhaal spelen te vertalen naar het nu. Ze worden zichtbaar gemaakt door hun locaties – als het ware ooggetuigen van de oorlog – herkenbaar te markeren in het Brabantse landschap. Zo bewaart Brabant Remembers de vele oorlogsverhalen voor nieuwe generaties en speelt Brabant Remembers in op de groeiende internationale belangstelling voor Brabant in de Tweede Wereldoorlog.
Het programma en de campagne Brabant Remembers zijn een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant en het vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

Alle 75 verhalen staan op Brabant Rembembers. De 10 verhalen die dankzij Augmented Reality zichtbaar worden:

  • Best: De verjaardag van John Nasea Jr.  – het verhaal rondom de historische sprong
  • Eindhoven: Sinterklaas Bombardement
  • Vught: George & Ursula Levy
  • Overloon: een tweede Ieper
  • Breda: Maczeks’s eer
  • Bergen op Zoom: Black Friday: not in vain
  • Biesbosch: mannen met een warm kloppend hart voor Nederland
  • Ommel: De dag dat Maria niet meer keek
  • Tilburg: het roodwitteblauwe doodslaken
  • Veghel: hier verrees mijn phoenix uit zijn as