Boekpresentatie ‘Verdwenen in Duitsland’

Wilt u deze bijeenkomst bijwonen? Bel dan met 073 6566764 i.v.m. gewijzigde opzet van deze activiteit.

Op woensdag 16 mei wordt in Nationaal Monument Kamp Vught het boek Verdwenen in Duitsland gepresenteerd met verhalen van elf slachtoffers van het concentratiekamp in het Oost-Friese dorpje Engerhafe (Duitsland). Een van de slachtoffers was Philips-jurist Jaap Hamming. Net als drie andere slachtoffers uit Nederland werd hij enige tijd gevangen gehouden in Kamp Vught. Tijdens de presentatie zal een nabestaande van Hamming het boek in ontvangst nemen. Het boek van Imke Müller-Hellmann verscheen eerder in Duitsland en is vertaald door Jantsje Post; beiden zijn aanwezig op 16 mei. Historicus Arie Wolfert, rondleider in Nationaal Monument Kamp Vught, licht de rol van Philips in de oorlog toe. De bijeenkomst begint om 16.00 uur (einde plm. 17.00 uur). De entree is gratis vanaf 15.30 uur.

Zoektocht

Het in Nederland onbekende concentratiekamp Engerhafe werd als een buitenkamp van het beruchte kamp Neuengamme. Er vielen in het korte bestaan – drie maanden – van het buitenkamp in totaal 188 slachtoffers op zo’n 2000 gevangenen. De grootmoeder van auteur Imke Müller-Hellmann woonde in de oorlog als jonge vrouw in Engerhafe en was ontzet over de taferelen waarvan ze getuige was. Ze vertelt er later over aan haar kleindochter Imke, die erdoor gefascineerd raakt. Imke begint aan een zoektocht om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen. Zo komt ze in Frankrijk, Polen, Denemarken, Nederland, Spanje, Letland en Slovenië, en hoort verhalen over het kamp en het verdriet van de nabestaanden, maar ook over het verzet in Friesland, de Spaanse burgeroorlog en de opstand in Warschau. De ondertitel van het boek is dan ook ‘Levensverhalen van slachtoffers van concentratiekamp Engerhafe: een zoektocht door Europa’.
Het boek verscheen in 2014 in Duitsland onder de titel Verschwunden in Deutschland en werd daar lovend ontvangen. Vanaf 16 mei is het boek te koop in het museum (176 pagina’s, € 19,90, Uitgeverij Wijdemeer).

Foto’s: omslag boek Verdwenen in Duitsland;  plattegrond met o.m. de namen van vier Nederlandse gevangenen die overleden in kamp Engerhafe: Gerrit Paul Edzes, Jaap Hamming, Pieter van der Weij, Rients Westra; Francoise en Jaap Hamming; Jaap was gevangen in Kamp Vught en overleed in het Duitse kamp Engerhafe.