Hét boek over Kamp Vught

Impressie van het boek en auteur Marieke Meeuwenoord: ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’ (11 min.):

Op 5 september 2014 verschenen bij Uitgeverij De Bezige Bij twee publieksuitgaven van proefschriften over de kampen Vught en Westerbork, in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
Marieke Meeuwenoord beschrijft de geschiedenis van kamp Vught in ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’, zeventig jaar na de ontruiming van het kamp. Eva Moraal schrijft ‘Als ik morgen niet op transport ga… over kamp Westerbork’ zeventig jaar nadat de laatste trein vertrok.

Over ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’

boek omslag M MeeuwenoordOp 5 en 6 september 1944, dit jaar zeventig jaar geleden, werd concentratiekamp Vught door de Duitsers ontruimd. Vanaf de opening van het kamp, in januari 1943, tot aan de ontruiming hebben er zo’n 35 000 mensen van alle leeftijden, nationaliteiten en standen voor kortere of langere tijd gevangen gezeten. Ze waren opgepakt als verzetsstrijder, Jood, gijzelaar, en werden bewaakt door Nederlanders en Duitsers. Hoe leefden en werkten de gevangenen, en hoe leefden ze samen? ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’ laat de anderhalf jaar lange geschiedenis van het kamp vooral zien vanuit het perspectief van de mensen die er gevangen zaten en er werkten. Aan de hand van egodocumenten, wetenschappelijk onderzoek en naoorlogse strafdossiers ontrafelt Marieke Meeuwenoord de geschiedenis van kamp Vught, van de opbouw tot en met de ontruiming. Een aangrijpend beeld van een benarde samenleving.
Marieke Meeuwenoord (Zeist, 1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en rondde cum laude de onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af. In 2011 promoveerde ze op haar onderzoek naar concentratiekamp Vught.

Marieke Meeuwenoord, Het hele leven is hier een wereld op zichzelf. De geschiedenis van kamp Vught | Paperback, geïllustreerd met historische foto’s en tekeningen | 352 pag. | ISBN 978 90 234 8912 2 | € 24,90.
Eva Moraal, Als ik morgen niet op transport ga… Kamp Westerbork in beleving en herinnering | ISBN 978 90 234 8902 3 | € 24,90.
Beide boeken zijn te koop in onze museumwinkel; niet via onze webwinkel i.v.m de portokosten: het is te dik voor verzending als gewone post. U kunt ook via de (online) boekhandels bestellen zoals De Bezige Bij.

Bekijk de NPO-uitzending van de (vijfjaarlijkse) herdenking van de ontruiming van kamp Vught, waarbij Marieke Meeuwenoord toelichting geeft aan presentator Rob Trip. Met een gesproken column van Ad van Liempt (na 3 min.), interview met oud-gevangene Lotty Huffener, kleindochter Michelle Huffener en nabestaande Ivy Philips over de kindertransporten (na 8 min.), zoon Bart en kleinzoon Bas over hun (groot-)ouders en verzetsstrijders Joop en Willy Westerweel (na  17 min. – totaal 105 minuten, 5/9/2014).