A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Zuidema, Jan

Geboren op 22 augustus 1918 te Borger
Omgebracht 19 juni 1944, 25 jaar

De overlijdensakten van Jan Zuidema en vier van zijn collega’s zijn gedateerd op 19 juni 1944 en opgemaakt in Tilburg.

LO-Groningen

Jan Zuidema is vóór de oorlog vrijwillig in dienst gegaan en heeft de rang van sergeant bekleed. Op 1 augustus 1940 wordt hij rijksveldwachter, daarna op 1 maart 1941 marechaussee. Jan is eerst gestationeerd in Sneek en later in Groningen. Samen met vier collega’s is Jan actief in het verzet. Zij maken alle vijf deel uit van de LO in Groningen en geven dienstberichten met belangrijke informatie door aan het verzet. Omdat Jan op het stafbureau in Groningen werkt, is het voor hem extra makkelijk om dienstberichten in handen te krijgen. Het stafbureau staat echter onder leiding van NSB’ers en SS-sympathisanten. Zijn werk is dus zeer gevaarlijk.

Opgepakt

Op 10 juni 1943 krijgt collega Fokkens, een mede verzetsstrijder, zijn eigen arrestatiebevel in handen. Kort daarna worden alle vijf marechaussees door de Duitsers opgepakt. Jan en zijn collega’s zitten korte tijd opgesloten in het Huis van Bewaring in Groningen, daarna in het Oranjehotel in Scheveningen. Vermoedelijk worden ze van daar uit overgebracht naar de Untersuchungs- und Polizeigefängnis in Haaren, Noord Brabant. Dit zou kunnen verklaren waarom op de overlijdensakte de plaats Tilburg vermeld staat. Haaren behoort in 1944 tot de regio Tilburg. Voor zover bekend worden Jan Zuidema en zijn vier collega’s rond 18 juni 1944 gefusilleerd. Zoals gezegd, zijn de overlijdensakten van Jan en zijn vier collega’s gedateerd op 19 juni 1944 en wel te Tilburg.

 Bron:

  • Het Grote Gebod : Gedenkboek van het verzet in LO en LKP. Kampen : Kok, 1989 vierde druk. Twee delen. Dl.1 pag. 151. ISBN 90-242-6304-2
  • Foto: Het Grote Gebod