A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Zon, Jan van

Zon,Janvan2Geboren op 20 februari 1906 te Ilpendam
Omgekomen op 26 maart 1943 in Kamp Vught, 37 jaar

 

Jan van Zon ziet op 20 februari 1906 het levenslicht in Landsmeer als zoon van Albert van Zon Zon, Jan vanen Jaantje van Zon-Kalf. Het beroep dat Jan van Zon voor de oorlog uitoefent is niet duidelijk, de bronnen spreken elkaar op dit gebied tegen. Of Jan is voor de oorlog kippenslachter, of hij heeft zijn eigen transportbedrijfje. Hoe het ook zij, Jan heeft de beschikking over een vrachtwagen. Jan is niet getrouwd en maakt tijdens de oorlog deel uit van een groepje mensen dat illegaal slacht. Waarschijnlijk voorziet Jan onderduikers en minderbedeelden van voedsel.

Jan van Zon wordt op 13 oktober 1942 gearresteerd op beschuldiging van illegaal slachten. Waarschijnlijk is hij door Nederlanders aangegeven. Jan wordt een aantal dagen vastgehouden in Landsmeer en vervolgens in Waterland. Na enige tijd komt hij vrij met de boodschap dat hij door de gemeente kan worden opgeroepen. Als de oproep komt gaat Jan zich melden. Hij wordt gevangen gezet. Via Scheveningen en Amersfoort wordt Jan naar Kamp Vught overgeplaatst.

Kamp Vught

Op 13 januari 1943 komt Jan met de eerste groep gevangenen in Vught aan. Het kamp is nog niet voltooid. De kampkeuken is nog niet in gebruik en medische voorzieningen ontbreken volledig. Enkele plaatsgenoten proberen voedsel naar binnen te smokkelen voor Jan, maar dit mislukt. In april 1943 krijgt de familie Van Zon bericht dat Jan op 26 maart 1943 om half zeven in de ochtend is overleden aan de gevolgen van longontsteking. Zijn zegelring en portemonnee worden met het overlijdensbericht mee gestuurd.

Een overlevende van Kamp Vught heeft later verteld dat Jan er in Vught slecht aan toe is geweest.

Bronnen: