A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Zee, Hessel van der

Hessel van der Zee in vermomming

Geboren op 2 maart 1918 te Groningen
Omgebracht op 22 augustus 1944 in Kamp Vught, 26 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hessel van der Zee woont en werkt tijdens de oorlog in Groningen. Van beroep is hij ambtenaar bij de landelijke overheid. Tijdens de oorlog wordt Hessel de leider van een verzetsgroep, de zogenaamde K-Groep in de provincie Groningen. Hessel staat in die tijd bij andere verzetsstrijders ook wel bekend als zuster Jo. Dit komt omdat Hessel zich tijdens zijn verzetswerk verkleedt als verpleegster. Voordat hij de leider wordt van de K-Groep, werkt Hessel voor verschillende andere verzetslieden, bijvoorbeeld als koerier.

Leider K-groep

De Groningse K-Groep ontstaat op 21 januari 1944 na een fusie met de groep van Wim Lindens. Zij hebben hun hoofdkwartier aan Martinikerkhof 19. De K-Groep houdt zich voornamelijk bezig met het verbergen van joden en het frauderen met bonkaarten voor levensmiddelen. De verzetsgroep van Hessel wordt de K-Groep genoemd omdat alle leden een identificatienummer hebben waar de letter K voor staat. Door gebruik te maken van een nummer in plaats van namen, kennen de verzetslieden elkaar niet en kunnen ze elkaar dus ook niet verraden.

Infiltrant

In de loop van 1944 komt Hessel in contact met een student. Deze jongen geeft aan actief te willen worden in het verzet en zegt over belangrijke informatie te beschikken; onder meer over tekeningen van een bunker in Delfzijl. Als vanaf 2 juni 1944 de hele K-Groep successievelijk wordt opgepakt wordt duidelijk dat de bewuste student voor de SD werkt. Hessel wordt op 3 juni 1944 opgepakt. Na zijn arrestatie en ondervraging wordt hij op transport gesteld, en via Amersfoort naar Kamp Vught gestuurd. In gevangenschap, op 20 juni 1944, trouwt hij met zijn verloofde. Ook zij is opgepakt en zit vast. Zij verwachten hun eerste kindje. Hessel van der Zee wordt op 26 -jarige leeftijd in Vught door de Duitse bezetter gefusilleerd op 22 augustus 1944.

Echtgenote

Zijn vrouw wordt naar Ravensbrück gestuurd. Daar wordt hun baby geboren, maar dit kindje overleeft de omstandigheden in gevangenschap niet. Na de bevrijding van Ravensbrück worden Nederlandse vrouwen overgebracht naar Zweden, waar zij aan kunnen sterken en kunnen genezen van de in het kamp opgelopen ziekten. Ook Hessels vrouw komt in Zweden terecht. Zonder man en kindje moet zij de draad van haar leven weer oppakken.

De leden van de K-Groep vinden als gevolg van verraad in Duitse gevangenschap de dood.

Bronnen:

  • Oorlogsgravenstichting
  • Sterbebuch 1944
  • Familie
  • Archief Nationaal Monument Kamp Vught
  • Het Grote Gebod : Gedenkboek van het verzet in LO en LKP. Kampen: Kok, 1989. Twee delen. Deel 1 pagina 150-152. ISBN90-242-6304-2