A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Woltjer, Klaas Roelof

Woltjes,-Klaas-R_Geboren op 21 maart 1917 te Klazienaveen
Omgekomen op 27 juli 1944 in Kamp Vught, 27 jaar

 

 

Klaas Roelof Woltjer wordt op 21 maart 1917 geboren in Klazienaveen, gemeente Emmen. Hij is een van de oudste kinderen in een groot gezin. Zijn vader is rijkspolitieman en wordt vaak overgeplaatst. Rond 1930 belandt het gezin in de provincie Groningen. Klaas bezoekt de Rijks-HBS in Sappemeer.

Arbeidsbureau

Als de oorlog uitbreekt woont en werkt Klaas in Leens, in Groningen. Hij is directeur van het arbeidsbureau. De Duitsers eisen van de arbeidsbureaus in Nederland dat zij meewerken aan de tewerkstelling van Nederlanders in Duitsland. Op een bijeenkomst met andere directeuren van arbeidsbureaus verklaart Klaas dat hij hier niet aan mee wil werken. In plaats daarvan stelt hij NSB’ers te werk. Samen met een collega moet Klaas daarna onderduiken.

Zwaar gewond

Klaas wordt onder de naam Sjoerd van Leens een actief lid van de KP-Groningen. Als een gearresteerde onderduiker in handen van de SD doorslaat worden Klaas, Hendrik Veldhuis en Willem en Jacobus Westland op 23 mei 1944 in Slochteren gearresteerd. Via het Scholtenshuis in Groningen komt Klaas in Kamp Amersfoort terecht. Eigenlijk zou hij met een aantal politieke gevangenen worden gefusilleerd, maar tegen de orders van de kampcommandant in wordt Klaas aangewezen om te gaan werken in een buitencommando. Eenmaal buiten het kamp onderneemt hij een vluchtpoging, hij heeft immers niets meer te verliezen. Op de Koningin Sophialaan in Amersfoort wordt Klaas door een SS’er in de schouder geschoten, waarop arrestatie volgt. Dezelfde SS’er schiet Klaas van dichtbij in de rug. Zwaar gewond wordt hij op een door een paard getrokken kar teruggebracht naar het kamp, waar hij als afschrikwekkend voorbeeld op de appèlplaats wordt gelegd. Door het ruwe vervoer en de onmenselijke behandeling moet Klaas heel veel pijn hebben. Door het schot in zijn rug raakt zijn onderlichaam verlamd.

Kamp Vught

Met deze, in feite dodelijke verwondingen wordt Klaas in een auto van het Rode Kruis naar het concentratiekamp Vught vervoerd. Daar wordt hij nog enige tijd met veel zorg, zo blijkt uit zijn brieven, verzorgd. Door zijn sterke karakter en zijn vaste geloof blijft hij tot het laatst moedig. Hij overlijdt in Kamp Vught op 27 juli 1944. Zijn lichaam wordt in in dit kamp verast. De officiële akte van overlijden vermeldt als doodsoorzaak: Herz- und Kreislaufschwäche bei Sepsis.

Bronnen:

  • Familie Woltjer
  • Sterbebuch 1944
  • Oorlogsgravenstichting
  • Foto: familie Woltjer. De foto is gemaakt vlak voordat Klaas wordt opgepakt. Hij draagt een snor als deel van zijn alias Sjoerd van Leens; de naam waaronder hij in het verzet werkzaam is.