A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Werff, Jan Hermanus van der

Geboren op 10 mei 1885 te ‘s-Gravenhage
Omgekomen op 21 februari 1943 in Kamp Vught, 57 jaar

Jan Hermanus van der Werff, roepnaam Hans, begint zijn loopbaan als behanger maar begint in 1915 als acteur. Hij treedt voornamelijk op met Rotterdamse en Haagse gezelschappen. Hans sluit veel vriendschappen, houdt van gezelligheid en heeft gevoel voor humor. Na de scheiding van zijn eerste vrouw trouwt Hans nog drie keer.

Hans wordt lid van de CPN en is in 1937 één van de leiders van de communistische toneelgroep De Schijnwerpers. Vanaf 1938 is hij redacteur voor Den Haag van de communistische krant Het Volksdagblad, in 1940 opgevolgd door het illegale blad De Waarheid.

Hans wordt opgepakt en komt in Kamp Vught terecht. Daar overlijdt hij op 21 februari 1943 om elf uur in de ochtend. De officiële lezing luidt: een hartaanval.
De familie weet dat het anders is gegaan. Uit de weinige berichten die ze ontvangen, weten ze dat Hans zich in zijn lot heeft geschikt en het hem opgedragen werk doet. De omstandigheden in gevangenschap zijn heel slecht en medische voorzieningen ontbreken. Hans wordt ziek en krijgt ernstige buikloop. Bovendien heeft hij een negenoog in zijn nek waar hij erg beroerd van is. Op donderdag 18 februari 1943 wordt Hans opgenomen in de ziekenbarak. Het mag niet baten, drie dagen later overlijdt Hans.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1943
  • Familie Van der Werff