A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Webb, Rutger John Felix

Geboren op 2 november 1914 te Sigli, Nederlands Indië – eiland Sumatra (nu: Indonesië)
Omgebracht begin september 1944 in Kamp Vught, 29 jaar

Over Rutger Webb is tot nu toe niet al te veel bekend. Als de oorlog uitbreekt, woont Rutger in Utrecht, hij is meester in de rechten. Hij werkt als medewerker distributiedienst in Den Haag en sluit zich daar al snel aan bij het verzet. Hij houdt wapens verborgen en richt in Den Haag de Knokploeg-Webb op. Deze KP bestaat vooral uit Indische jongens. De KP-Webb voert een geslaagde overval uit op een distributiekantoor in een school in de Copernicusstraat in Den Haag. De overvallers fietsen met de buit weg maar worden gevolgd door een 16-jarig meisje dat lid is van een NSDAP organisatie. Ze volgt de overvallers naar hun verzamelplek en geeft hen vervolgens aan bij de politie. Veel leden van de KP-Webb worden gearresteerd.

Rutger Webb wordt begin september 1944 op de fusilladeplaats nabij Kamp Vught om het leven gebracht. Op het in 1947 geplaatste monument staat de naam Rutger Webb onder de woonplaats Utrecht. Als sterfdatum staat 5 september 1944 vermeld.
Postuum is aan Rutger Webb het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

Bronnen:

  • Oorlogsgravenstichting 
  • Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis : waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskruis. Samsom, 1985. ISBN 90-14-03462-8
  • Onderzoek en foto: W. Marchée