A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Verheul, Hubertus Jacobus Emmanuel

Geboren op 6 april 1917 in Groningen
Omgebracht op 22 augustus 1944 op de fusilladeplaats nabij Kamp Vught, 27 jaar

Aan het begin van de twintigste eeuw trouwt Gerardus Verheul uit Venlo met Emma Pröppers uit Maastricht. Gerard is chemisch analist. Hun oudste dochter wordt in Limburg geboren. In 1912 woont het gezin inmiddels in Utrecht als daar de oudste zoon wordt geboren.

Groningen

In 1914 wordt er weer verhuisd, nu naar Groningen. Gerard zet daar de Keuringsdienst van Waren op. In 1917 wordt de jongste zoon geboren: Hubertus Jacobus Emmanuel, roepnaam Huub. Gerard en Emma zijn beiden katholiek en voeden hun kinderen in deze traditie op.In de loop der jaren trouwen de oudere broer en zus van Huub, hij blijft bij zijn ouders aan de Koninginnelaan 12a. In zijn vrije tijd is hij lid van een toneelvereniging en heeft daar veel contacten. Overdag werkt hij op het postkantoor als kantoorbediende in dienst van de PTT.

1942

Huub begint met zijn illegale werk en raakt steeds verder betrokken bij het Groningse verzet. Collega’s en anderen die gezocht worden helpt hij aan onderdak, papieren en bonkaarten. De achterblijvende gezinnen worden niet vergeten. Ook zij worden door Huub geholpen, als het nodig is zelfs van zijn eigen salaris. Hij gaat deel uitmaken van de Groningse K-groep onder leiding van Hessel van der Zee.

Gearresteerd

Een student die voor de SD werkt weet de groep te infiltreren. Op 5 juni 1944 wordt Huub gearresteerd, en na enkele dagen is de hele groep opgepakt. De familie is snel op de hoogte van de arrestatie. De vrouw van broer Henk gaat in het Scholtenshuis de persoonlijke bezittingen van Huub ophalen: een rozenkrans en een kaart met de Oefening van berouw. De rozenkrans neemt ze mee, maar de Oefening van berouw geeft ze terug met de opmerking: die kun je zelf nog wel eens nodig hebben. In eerste instantie hoeft Huub zijn zegelring niet in te leveren. Vanuit het Huis van Bewaring weet hij deze ring naar zijn ouders te krijgen.

Amersfoort-Vught

Via Kamp Amersfoort wordt de hele K-groep naar de bunker van Kamp Vught getransporteerd. Huub wordt op 22 augustus 1944 om kwart over acht in de avond op de fusilladeplaats geëxecuteerd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • Het Grote Gebod : Gedenkboek van het verzet in LO en LKP. Kampen : Kok, 1989. vierde druk Twee delen. Dl. 1, pag. 149, 152. ISBN 90-242-6304-2
  • Mevrouw Brouwer-Verheul