A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Swinkels, Petrus Th.

Geboren op 16 juni 1919 in Lieshout
Omgebracht op 19 augustus 1944 in Kamp Vught, 25 jaar

Petrus, roepnaam Piet, moet voor de oorlog in dienst en wordt tijdens de meidagen van 1940 krijgsgevangen gemaakt. Hij verblijft ongeveer een maand in de buurt van Berlijn in een krijgsgevangenenkamp, via Enschede keert Piet terug naar Nederland. In 1943 wordt Piet door de Duitsers opgeroepen om zich weer als krijgsgevangene te melden en duikt onder.

KP-Margriet

In 1943 wordt de KP-Margriet opgericht, een Bossche knokploeg. Deze groep bestaat op het hoogtepunt van haar bestaan uit ongeveer 12 personen. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de overvallen op de distributiekantoren in Cuyck en Rosmalen en voor de liquidatie van een beruchte landwachter in Den Bosch – begin augustus 1944. Op 19 augustus 1944 rijdt Piet samen met twee andere verzetsmannen over de Lieshoutse brug. Ze worden aangehouden en de auto wordt doorzocht, daarbij vinden de Duitsers wapens. Piet en zijn kameraden worden nog dezelfde dag in Vught gefusilleerd.

De broer van Piet heeft later de volgende herinneringen geschreven:

Piet Swinkels(m) met piloten

Piet Swinkels(m) met piloten

“Een heel ander hoofdstuk is de vraag wat ik mij kan herinneren van de activiteiten van de KP-Prinses Margriet en de betrokkenheid van mijn broer Piet. …. Eind 1943 en begin 1944 zijn er perioden geweest dat ik mij niet veilig voelde om thuis te verblijven en zocht ik mijn veiligheid op het onderduikadres van mijn broer Piet, in een zomerhuisje van de familie Paulisse in de Gerwense bossen. Daar waren vier vaste slaapplaatsen en een divan. Verderop in de bossen was nog een geheime schuilplaats in een overdekt hol in de grond waar gevoelig materiaal, wapens en dergelijke en Engelse en Amerikaanse piloten zijn ondergebracht. Ook die plaats heb ik met mijn broer bezocht. Vaak heb ik geslapen met deze piloten naast mij in het andere bed. Ik kan mij evenwel geen personen en namen herinneren. Wel heb ik, zonder er verder bij betrokken te zijn geweest, kennis genomen van de activiteiten van de KP”.

Certificaat uitgereikt door Dwigt Eisenhower