A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Strik, Francis Petrus Maria

Strik,-FrancisGeboren op 30 oktober 1923 te Asten
Omgebracht op 28 januari 1944 in Gilze-Rijen, buitenkommando van Kamp Vught, 20 jaar

 

 

Jeff van der Heijden en Toontje Berkers zijn tijdens de oorlog alle twee werkzaam op een distributiekantoor. Fietsend onder begeleiding van de politie delen zij in de omliggende dorpen hun distributiekaarten uit. Af en toe schommelt de bevolking van een dorp wat en dan kan het gebeuren dat er kaarten over blijven. Deze kaarten komen meestal bij het verzet terecht. Enkele Duits gezinden in Asten zijn hiervan op de hoogte en leggen lijstjes aan van mensen waar de overgebleven distributiekaarten naar toe gaan. De Duitsers hebben deze lijstjes gebruikt om invallen te doen. In de ochtend van 7 oktober 1943 vindt er een razzia plaats. De SD rijdt met een open vrachtwagen rond en stopt bij verschillende adressen, zo ook bij Francis Strik. Er zouden bij hem teveel voedselbonnen in huis zijn geweest. Jeff en Francis worden gearresteerd en naar Eindhoven gebracht, daar worden zij op hardhandige wijze door de SD verhoord.

Buitencommando

Eind november worden Francis en Jeff vervolgens geboeid naar Vught gebracht en nog later naar het buitencommando Gilze-Rijen, naar het militaire vliegveld. Francis en Jeff verblijven daar in een hangar en moeten afwisselend de bomkraters op het vliegveld vullen en sloten rond het kamp graven. Heel af en toe lukt het hen om brieven naar huis te sturen of ontvangen ze Rode Kruis pakketten. Deze pakketten zijn vaak al door de Duitsers leeggehaald voor ze bij de gevangenen komen.

“Voorbeeld”

Op 28 januari 1944 krijgt Francis Strik de opdracht om tijdens de mars naar de werkplek buiten de rij te treden. Francis weet dan al wat de gevolgen zijn, hij wordt doodgeschoten. Jeff is op dat moment bij een andere werkgroep. Zij moeten nu uren op appél staan. Francis is doodgeschoten als afschrikwekkend voorbeeld. Dit gebeurt vaker om een voorbeeld te stellen voor mensen die mogelijk willen vluchten. Pas later heeft de familie van Francis te horen gekregen dat hij “op de vlucht is neergeschoten”.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • H. Verdijsseldonck
  • J. Van der Heijden
  • Familie Strik