A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Overeem, Everhardus

Geboren op 12 oktober 1919 te Aalten
Omgebracht op 10 augustus 1944 in Kamp Vught, 24 jaar

Drukker in Deventer

Evert Overeem werkt in de drukkerij van zijn vader. Het bedrijf is gevestigd in Deventer, aan het Muggeplein. In de loop van 1943 gaat Overeem senior een deel van de oplage van het orthodox-protestantse verzetsblad Trouw drukken. Zoon Evert raakt bij de verspreiding van het blad betrokken. Eind januari 1944 gaat het mis. In een tijdsbestek van vierentwintig uur worden zeven Overijsselse verspreiders gearresteerd, onder wie Overeem. Zijn vader ontspringt de dans, maar kan zich niet meer in zijn drukkerij vertonen.

Vader en zoon werkzaam voor Trouw

Overeem belandt in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Zijn vader zit niet bij de pakken neer en komt, na de nodige omwegen, in Blaricum terecht. Hier heeft de Meppelse Trouw-drukker Henk Veldhuis, bijgestaan door de Duitse verzetsstrijder Albert Schlösser, in een hondenpension een volledig geoutilleerde drukkerij geïnstalleerd. Trouw maar ook andere landelijke verzetsbladen komen in Blaricum van de pers. In juni 1944 vallen de Duitsers de drukkerij binnen. Veldhuis wordt gepakt, Overeem ontkomt weer.

‘Trouw tot in den dood’

Overeem junior wordt eind juli 1944 naar Kamp Vught overgebracht en op 5 augustus, samen met drieëntwintig andere Trouw-verspreiders, ter dood veroordeeld. Zes staan op de avond van de negende augustus voor het vuurpeloton, zeventien de volgende avond, onder wie Overeem. Eén verspreider heeft gratie gekregen. Overeems naam en die van de andere gefusilleerden staat een paar weken later op de voorkant van Trouw, onder de kop: ‘Trouw tot in den dood.’ Ook de naam van Veldhuis wordt met ere vermeld. Hij is op 20 juni 1944, zes dagen na zijn arrestatie, in Vught geëxecuteerd. Overeem senior overleeft de oorlog. Hij is de drukker van het boekje Vught 9 augustus 1944 – 9 augustus 1946, waarin de herdenking van ‘de drieëntwintig van Trouw’, twee jaar na hun executie, is vastgelegd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Onderzoek en tekst: Peter Bak
  • archief Trouw, Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit
  • De ondergrondse pers 1940-1945 / L.E. Winkel. – Amsterdam, 1987