A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Onstwedder, Roelof

Onstwedder,_RoelofGeboren in Groningen op 14 februari 1912
Omgekomen in Kamp Vught op 14 februari 1943, op zijn 31ste
verjaardag

Op 14 februari 1912 wordt Roelof Onstwedder geboren, zoon van Harm Onstwedder en Martha van Klinken. Roelof is brood- en banketbakker. Hij trouwt met Wilhelmina Elzinga. Zij wonen aan de Kleine Appelstraat 18 in Groningen. De zus van Roelof, Jacoba, trouwt met Antonie Ekker en gaat in Zwolle wonen.

Zwolle

Reserve kapitein infanterie Kiers helpt – vooral joodse – mensen in Zwolle aan onderduikadressen. Zij moeten ook worden voorzien van voedsel. Dit is alleen mogelijk via illegale kanalen. Een ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Zwolle, Hutten, is de spil van een verzetsgroep die zich bezighoudt met het organiseren en verspreiden van distributiebonnen. Tot deze groep horen ook Roelof Onstwedder en Antonie Ekker, zwagers van elkaar, en Oldenhof. Deze heeft een brood- en banketbakkerij op ’t Eiland in Zwolle.

Vijf maanden

Roelof Onstwedder, Antonie Ekker en Oldenhof worden op 25 augustus 1942 opgepakt door de Zwolse politie. Door het Gerechtshof in Den Haag worden zij veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf wegens handel in distributiebonnen. Via het Oranjehotel in Scheveningen komen zij terecht in Kamp Amersfoort.

Kamp Vught

In januari 1943 worden de eerste gevangenen vanuit Amersfoort overgebracht naar het nog in aanbouw zijnde Kamp Vught, onder wie Roelof Onstwedder, Antonie Ekker en Oldenhof. De omstandigheden in Vught zijn bitter slecht. Het is volop winter, maar in de barakken zit nog geen glas in de vensters. De keuken voor de gevangenen functioneert niet tot nauwelijks en het drinkwater is van onvoldoende kwaliteit. Ook ontbreekt het aan de meest elementaire medische voorzieningen. Veel gevangenen, al verzwakt in Amersfoort, worden dan ook ernstig ziek. Nog geen vier weken nadat zijn zwager Antonie is gestorven aan uitputting en honger, sterft ook Roelof op de dag van zijn eenendertigste verjaardag.

Medegevangenen

Oldenhof wordt eind februari 1943 vrijgelaten uit Kamp Vught. De opgelegde straf van vijf maanden is dan voorbij. Hij vertelt de familie over de laatste dagen van Roelof en Antonie, en over wat zij in gevangenschap hebben moeten doorstaan. Ds. Van Strien, predikant uit Groningen, heeft Roelof en Antonie ook meegemaakt in gevangenschap en neemt na thuiskomst contact op met de familie.

Bronnen: