A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Martens, Arthur Victor

Geboren op 27 september 1917 te Pontianak
Omgebracht op 10 augustus 1944 in Kamp Vught, 26 jaar

Muzikale magazijnbediende

Arthur Martens, wiens wieg in Nederlands-Indië heeft gestaan, is tijdens de oorlog magazijnbediende bij de Hema en woont bij zijn moeder in Amsterdam. Arthur, die muzikaal is (hij speelt onder meer piano), wil vooruitkomen in het leven: hij doet examen voor zijn middenstandsdiploma. De bezetting staat verdere stappen op de maatschappelijke ladder echter in de weg. Waarschijnlijk omdat hij weigert zich voor de arbeidsinzet te melden, duikt Martens onder.

Familie Martens

Familie Martens in 1938, thuis in Amsterdam

Trouw-verspreider in Amsterdam

In de tweede helft van 1943 raakt Martens, die hervormd is, betrokken bij de verspreiding van de verzetskrant Trouw. Hij krijgt de kranten van de wis- en natuurkundestudent Lodewijk van Duuren, die leiding geeft aan de verspreiding van Trouw in Amsterdam-Oost en het centrum. Eind 1943 worden Van Duuren en drie andere hoofdstedelijke verspreiders gearresteerd. Martens lijkt de dans te ontspringen. Vier maanden later, op 27 april 1944, staat de SD bij zijn moeder voor de deur. Martens arriveert even later en wordt gearresteerd.

Gevangene in Amsterdam, Den Bosch en Haaren

Martens wordt in het huis van bewaring aan de Weteringschans opgesloten. Een paar dagen later wordt hij naar Den Bosch overgebracht, naar het huis van bewaring aan de Sint-Jorisstraat. In verhoren zegt Martens dat hij de tas met Trouw-nummers, die bij hem thuis voor de dag is gekomen, heeft gevonden. De SD is er echter van op de hoogte dat hij al maanden eerder, als onderverspreider van Van Duuren, voor Trouw werkte. Martens moet bekennen en belandt eind mei 1943 in de SD-Polizeigefängnis in Haaren, waar inmiddels meer dan twintig Trouw-verspreiders vastzitten.

Overlijden in Kamp Vught

De groep Trouw-gevangenen wordt eind juli 1943 naar Kamp Vught overgebracht. Vierentwintig verspreiders krijgen op 5 augustus 1944 de doodstraf. Slechts één van hen wordt gratie verleend. Zes verspreiders worden op 9 augustus 1944 gefusilleerd; de andere zestien, onder wie Martens, de volgende dag.

Bronnen:

  • Onderzoek en tekst: Peter Bak
  • archief Trouw, Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit
  • Sterbebuch 1944
  • Familie van Arthur Martens