A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Loon, Elise A. van

Geboren op 22 mei 1907 te Rotterdam
Omgebracht op 11 augustus 1944 in Kamp Vught, 37 jaar

Elise is afkomstig uit een Rotterdams gezin met vijf kinderen. Zijn vader werkt als machinist op de grote vaart en zowel vader als moeder Van Loon overlijden op jonge leeftijd. De twee jongste kinderen zijn dan nog minderjarig en worden opgenomen in een weeshuis. Elise volgt een opleiding aan de kunstacademie en slaagt in 1927. Drie jaar later trouwt hij met Hubertha, zij krijgen een dochter. In de zomer gaat de familie vaak op de fiets naar het strand bij Hoek van Holland en op zondag gaan ze vaak naar een broer in Delft. Die runt daar een horeca gelegenheid en de familie helpt daar een handje.

Valse papieren

Voor de oorlog is Elise handelaar in brandstoffen. Tijdens de oorlog is de handel in brandstof niet meer mogelijk en accepteert Elise een baan bij de gemeente, bij het distributiekantoor. Als ambtenaar bij het distributiekantoor begint Elise met het vervalsen en verstrekken van bonkaarten en papieren aan onderduikers en illegale werkers. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met het verstrekken van papieren aan personen die naar Duitsland moeten voor de arbeidsinzet. Ook zorgt hij er via valse medische dossiers voor dat sommige personen niet naar Duitsland hoeven.

Op 9 juni wordt Elise op zijn werk gearresteerd. Hij wordt enige tijd gevangen gehouden in het Haagsche Veer en daarna overgebracht naar Kamp Vught. Op 11 augustus 1944 wordt Elise door de Duitsers te Vught gefusilleerd.

Bronnen: