A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Lion, Theresia

Geboren op 28 juni 1861 in Boxmeer
Overleden in kamp Vught op 22 april 1943, 81 jaar

Leerlooierij

Theresia Lion wordt geboren als dochter van Levi Lion en Rosetta van Leeuwen. Haar roepnaam is Trees. Zij is het zevende kind in een gezin van acht kinderen. Haar tweelingsbroer heet Maurits. Trees blijft ongehuwd. Zij woont met haar tweelingbroer en met haar jongere broer Joseph aan de Steenstraat 156 in Boxmeer. Hier is tevens het familiebedrijf gevestigd: de firma wed. L. Lion, leerlooierij en handel in leder en manufacturen. Trees voert de huishouding, stromend water ontbreekt, er is alleen een pomp in de keuken.

Oproep

Op 29 maart 1943 krijgen Joden in de provincies een oproep dat zij zich uiterlijk 10 april moeten melden op bepaalde verzamelpunten. Voor de oostelijke provincies is dit Vught. Later ontvangen Joden in de westelijke provincies dezelfde oproep. Ook Trees en Maurits moeten zich in Vught melden. Binnen enkele weken overlijdt de tweeling. Trees op 22 april 1943, Maurits drie dagen later op 25 april.

Ontluizing

Op zaterdag 17 april 1943 vindt een grote ontluizing plaats in de mannenbarakken in het joodse doorgangskamp. De gevangenen moeten zich uitkleden en hun kleding achterlaten in de barakken. De lichamen worden kaalgeschoren en ingewreven met lysol. In ruil voor hun kleding krijgen de gevangenen oude uniformen van het Nederlandse leger te dragen. Vervolgens wordt men ondergebracht in een lege barak, waarna de overige barakken ontsmet worden. Maurits Lion overlijdt enkele dagen na deze ontluizing. Het Sterbebuch van de kampadministratie vermeldt over Theresia: ‘Herz- und Kreislaufschwäche bei Altersschwäche.’

David Koker

In zijn dagboek schrijft kampgevangene David Koker: Er waren heel veel oude mannen en die strompelden nu voort in hun klompen met blote benen, koud, en pijnlijk door de lysol. (…) De stoet marcheerde naar een lege barak, waar niets lag dan op een aantal bedden wat strodekken en daar, in de kou en in de tocht, die barakken staan open, moesten we maar zien, wat we deden. De oude mensen werden op een strodek gelegd. Iets om over ze heen te doen hadden we niet. In het gunstigste geval een ander strodek! Zo hebben we een paar dagen geleefd, met een beetje brood en warm eten, dat op de raarste tijden arriveerde, zonder dekking ’s nachts. Ook bij de Joodse vrouwen wordt een ontluizingsactie uitgevoerd. David Koker: Ook de vrouwen zijn nu ontluisd. Een paar oude vrouwen zijn erin gebleven.

Dienstmeisje

Betsie Cohen, inwonend dienstmeisje aan de Steenstraat 156 in Boxmeer, wordt geboren op 18 maart 1903. Zij wordt omgebracht in Auschwitz op 3 september 1942, in de leeftijd van 39 jaar.

Bronnen:

  • De heer Th. Seijs, Boxmeer
  • Sterbebuch 1943
  • David Koker. Dagboek geschreven in Vught. 3e vermeerderde druk. Amsterdam : Van Oorschot, 1993. ISBN 90-282-0831-3
  • Janneke de Moei. Joodse kinderen in het kamp Vught. Stichting Vriendenkring Nationaal Monument Vught, 1999. ISBN 90-800656-6-8