A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Lion, Maurits

Geboren op 28 juni 1861 in Boxmeer
Omgekomen in Kamp Vught op 25 april 1943, 81 jaar

Leerlooierij

Maurits Lion is een zoon van Levi Lion en Rosetta van Leeuwen. Hij is het zesde kind in een gezin van acht kinderen. Zijn tweelingszuster heet Theresia. De roepnaam van Maurits is Mau. Maurits Lion blijft ongehuwd. Hij woont met zijn tweelingzuster en met zijn jongere broer Joseph aan de Steenstraat 156 in Boxmeer. Hier is tevens het familiebedrijf gevestigd: de firma wed. L. Lion, leerlooierij en handel in leder en manufacturen. Theresia, Trees, voert de huishouding.

Oproep

Op 29 maart 1943 krijgen Joden in de provincies een oproep dat zij zich uiterlijk 10 april moeten melden op bepaalde verzamelpunten. Voor de oostelijke provincies is dit Vught. Later ontvangen Joden in de westelijke provincies dezelfde oproep. Ook Maurits en Theresia Lion moeten zich in Vught melden. Binnen enkele weken overlijden zowel Maurits als Theresia. Theresia op 22 april 1943, Maurits drie dagen later op 25 april.

Ontluizing

Op zaterdag 17 april 1943 vindt een grote ontluizing plaats in de mannenbarakken in het Joodse doorgangskamp. De gevangenen moeten zich uitkleden en hun kleding achterlaten in de barakken. De lichamen worden kaalgeschoren en ingewreven met lysol. In ruil voor hun kleding krijgen de gevangenen oude uniformen van het Nederlandse leger te dragen. Vervolgens wordt men ondergebracht in een lege barak, waarna de overige barakken ontsmet worden.

David Koker

In zijn dagboek schrijft kampgevangene David Koker: Er waren heel veel oude mannen en die strompelden nu voort in hun klompen met blote benen, koud, en pijnlijk door de lysol. (…) De stoet marcheerde naar een lege barak, waar niets lag dan op een aantal bedden wat strodekken en daar, in de kou en in de tocht, die barakken staan open, moesten we maar zien, wat we deden. De oude mensen werden op een strodek gelegd. Iets om over ze heen te doen hadden we niet. In het gunstigste geval een ander strodek! Zo hebben we een paar dagen geleefd, met een beetje brood en warm eten, dat op de raarste tijden arriveerde, zonder dekking ’s nachts.

Doodsoorzaak

Maurits Lion overlijdt enkele dagen na deze ontluizing. Volgens de akte uit het Sterbebuch is de doodsoorzaak: ‘Hartzwakte en zwakte van de bloedsomloop, arteriosclerose’.

Bronnen:

  • De heer Th. Seijs, Boxmeer
  • Sterbebuch 1943
  • David Koker. Dagboek geschreven in Vught. 3e vermeerderde druk. Amsterdam : Van Oorschot, 1993. ISBN 90-282-0831-3
  • Janneke de Moei. Joodse kinderen in het kamp Vught. Stichting Vriendenkring Nationaal Monument Vught, 1999. ISBN 90-800656-6-8