A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Linders, Johannes Antonius

Geboren op 15 juni 1907 te Mook
Omgebracht op 11 augustus 1944 in Kamp Vught, 37 jaar

Linders, J. SebaldOp 7 september 1926 treedt Jan Linders op negentienjarige leeftijd in in de Orde der Minderbroeders. Zijn naam wordt dan Pater Sebald. Vijfeneenhalf jaar later, op 26 maart 1933, wordt hij priester gewijd.

Vanaf 1 augustus 1941 is hij verbonden aan de Rectoraatskerk in Alverna, ten zuidoosten van Wijchen. Pater Sebald raakt betrokken bij het verzet, zijn voornaamste werk is het verzorgen van joodse kinderen. Ook is hij betrokken bij het vervoer van geallieerde piloten en heeft daarvoor contact met zijn neef Jacques Janssen in Roermond, die de beschikking heeft over een auto. Pater Sebald heeft de benodigde connecties in de buurt van Nijmegen, Jacques in België.

Wapens

Pater Sebald draagt zorg voor veel Nederlandse onderduikers en schrikt er niet voor terug wapens en munitie in zijn bezit te hebben en uit te delen. Zelf draagt hij alleen tijdens zijn illegale werk zijn wapen bij zich, dat bewaard wordt in een klooster. Dat wapen wordt op verzoek van Pater Sebald door Herman Jeurissen of één van zijn zoons opgehaald en weer terug gebracht.

Gearresteerd

Er zijn aanwijzingen dat het verzet is geïnfiltreerd. Pater Sebald moet zelf onderduiken, in Wijchen. Als gevolg van een andere arrestatie wordt Pater Sebald ook gearresteerd en naar de Polizeigefängnis Haaren overgebracht. Daar deelt hij zijn cel met Willem Santema, één van de medewerkers van het illegale blad Trouw. Zijn neef Jacques Janssen is ook gearresteerd en naar Haaren getransporteerd. Vervolgens wordt Pater Sebald overgebracht naar Kamp Vught. Van daar uit schrijft hij in zijn laatste brief: “Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor….alleen vraag ik dringend jullie gebed….” Op 11 augustus 1944 om negen uur in de avond wordt Pater Sebald – Jan Linders – op de fusilladeplaats nabij het Kamp Vught omgebracht. Jacques Janssen wordt op hetzelfde tijdstip gefusilleerd, met hen nog 32 mannen.

Onderscheiding

Op woensdag 9 september 2015 wordt aan Jan Linders postuum de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ uitgereikt.

Bronnen: