A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Limburg, Elkan

Geboren op 19 juli 1940 te Maartensdijk
Omgekomen op 6 juni 1943 in Kamp Vught, bijna 3 jaar

Elkan wordt geboren op 19 juli 1940, kort nadat in Nederland de Tweede Wereldoorlog een feit is. Hij is een zoon van Jonas Limburg en Henriette Limburg-Sjouwerman. Het gezin woont in Maartensdijk, aan de Dr. H.J. Lovinklaan nummer 11. Daar wordt op 8 maart 1943 zijn zusje Sien geboren.

Kort daarna moet het gezin weg uit Maartensdijk en komt terecht in het Judendurchgangslager Vught. De omstandigheden zijn er ongelooflijk slecht en veel kinderen worden ernstig ziek. Op 6 en 7 juni 1943 moeten alle joodse kinderen tot en met 16 jaar op transport, vergezeld door één van de ouders. Dit grote kindertransport is één van de meest dramatische gebeurtenissen in Kamp Vught. Op 11 juni komt de trein via Westerbork aan in vernietigingskamp Sobibor.

Henriette en de kleine Sien moeten op 7 juni op transport, zonder Jonas en Elkan. Een dag eerder, op 6 juni, hebben ze afscheid moeten nemen van de kleine Elkan. Om half zeven in de vroege ochtend bezwijkt hij aan de in het Kamp Vught opgelopen longontsteking en mazelen.

Jonas gaat een aantal weken later op transport en wordt op 16 juli 1943 in Sobibor om het leven gebracht.

Bronnen: