A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Kraal, Kornelis

Geboren op 18 mei 1921 te Meppel
Omgebracht op 22 augustus 1944 in Kamp Vught, 23 jaar

Groningen

Kornelis komt als snel tijdens de oorlog met het verzet in aanraking, zo ook de rest van het gezin Kraal. Eind 1942 wordt Kornelis opgeroepen om zich te melden voor de tewerkstelling, daarop besluit hij onder te duiken. Hij vertrekt dan met zijn zus en vrienden op vakantie naar Groningen. In Groningen komt Kornelis in contact met dominee Slompdie, een zwervende dominee die probeert een verzetsorganisatie op te bouwen. Kornelis neemt de opbouw van deze organisatie in Groningen voor zijn rekening. Kornelis krijgt later de leiding over de Nul-Groep, het gewapende verzet in Groningen.

Vader

Thuis in Meppel valt de SD nu ook bij zijn ouders binnen. Eigenlijk heeft de SD het verkeerde adres en moeten ze ergens anders zijn. Als vader Kraal van boven aan de trap roept met de vraag wat er aan de hand is, krijgt de SD argwaan. Ze besluiten later in de nacht terug te komen. Als de SD terugkomt word vader Kraal zwaar mishandeld en wordt er door de SD een onderduiker gearresteerd.

Vluchten

Op 3 juni 1944 doet Kornelis in Groningen de deur open van zijn huis. Hij is in de veronderstelling dat er een vriend aanbelt. Het blijkt de SD te zijn. Kornelis probeert nog te vluchten en wordt daarop neergeschoten. Hij wordt vervolgens naar Vught gebracht en daar op 22 augustus 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: