A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Koene, Willem J.

Geboren op 13 februari 1922 te Nieuw Beijerland
Omgebracht op 29 juli 1944 in Kamp Vught, 22 jaar

Willem woont tijdens de oorlog in Rotterdam. Hij heeft een tweelingbroer, Henk. Tijdens de meidagen van 1940 doen ze beiden eindexamen voor de middelbare school. Daarna gaat Wim studeren aan de Technische Hogeschool Delft.

Bombardement

Henk wordt tijdens de oorlog ernstig ziek en ligt in 1943 thuis, in Rotterdam, op bed. Op 31 maart 1943 wordt Rotterdam door de geallieerden gebombardeerd en wordt ook het ouderlijk huis van de beide broers getroffen. Henk overleeft het bombardement maar houdt hier een ernstige verkoudheid aan over, twee maanden later overlijdt hij. Wim is na de dood van Henk totaal van slag en gaat dan werken voor het verzet. Hij fietst het hele land door en werkt op verschillende boerderijen, later duikt Wim onder. In de winter van 1943 komt hij weer thuis.

Helvoirt

Op 15 juni 1944 gaat Wim naar Utrecht om een voorraad bonkaarten op te halen. Daarna gaat hij op weg naar Helvoirt om de KP-Peter uit Schiedam te helpen met een wapendropping. De wapendropping zal plaats vinden in Helvoirt. De groep blijkt geïnfiltreerd. Ondanks waarschuwingen gaat de groep toch op weg naar het droppingterrein. Daar wordt de knokploeg door de Duitsers gearresteerd, zo ook Wim. Voor meer informatie over de KP-Peter en de wapendropping in Helvoirt, zie ook Peter van der Smit.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: