A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hoetink, Hans

Geboren te Deventer op 21 maart 1917
Omgebracht in Kamp Vught op 5 september 1944, 27 jaar

Hans is bevriend met Bob Celosse, de eerste geheim agent die na het Englandspiel weer in Nederland wordt gedropt. Op 31 maart 1944 wordt Bob samen met Anton Cnoops gedropt.

Verraad

Bob werkt na zijn dropping vanuit zijn woning in de Jekerstraat nummer 9, 1 hoog, in Amsterdam, hoewel het hem in Engeland verboden was naar huis te gaan. Hans is zijn vertrouweling. Het werk groeit hun boven het hoofd en daarom zoekt Bob betrouwbare mensen om hem te helpen. Zo wordt er contact gelegd met een verzetsman die bekend staat onder zijn schuilnaam Jackie, in werkelijkheid schuilt achter dit alias de V-mann Adriaan Breed. Anton Cnoops gaat ook vanuit het huis van Bob werken maar merkt al gauw dat hij gevolgd wordt. Anton waarschuwt Bob voor Jackie maar hij gelooft hem niet. Op vrijdag 19 mei 1944 om half negen in de ochtend valt de SD binnen, onder andere Anton, Hans en Mies – de vrouw van Bob, worden hierbij gearresteerd. De gevangenen worden eerst naar Haaren gebracht, daarna naar Kamp Vught. Anton wordt voor verhoor in de bunker opgesloten en zwaar mishandeld.

Op 5 september 1944 worden Hans Hoetink en Bob Celosse op de fusilladeplaats bij het Kamp Vught gefusilleerd. Anton wordt overgebracht naar Duitsland en overleeft de oorlog.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: