A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hessels, Johannes

Hessels,-JohannesGeboren te Bussum op 6 maart 1911
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 33 jaar

Johannes Hessels is koopman van beroep. Hij is getrouwd met Rudolphina Vuijk en samen wonen zij in Laren.

Verzet

Jo Hessels (alias de Gooier) en Hendrik van Wilgenburg zijn de leidinggevenden in het verzet in het Gooi. Op 22 november 1943 organiseert Hendrik een overleg voor de Top van de LO in Laren, in het huis van Jo Hessels aan de Velthuysenlaan 15. De grote vraag naar persoonsbewijzen is het belangrijkste onderwerp. Er wordt besloten een eigen Persoonsbewijs Sectie in het leven te roepen en Hendrik wordt het hoofd van deze organisatie in LO-verband.

Om in de eerste levensbehoeften van onderduikers te kunnen voorzien, moest er voor bonkaarten worden gezorgd en de plaatselijke leiding van dit werk werd opgepakt door Jo Hessels. Jo werd van plaatselijk leider districtsleider en van districtsleider provinciaal leider Noord-Holland voor de productie en distributie van vervalste bonkaarten.

Vergaderingen

Hendrik onderhoudt het contact met de vertegenwoordigers van de LO uit het hele land door elke dinsdag zitting te houden aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 in Amsterdam. Zo ook op 13 juni 1944. Een in 1942 opgepakte verzetsman die voor de SD gaat werken, Engelbertus Brune, tipt de Duitsers over deze bijeenkomst. Alle aanwezigen worden als gevolg van dit verraad opgepakt. Dat gold ook voor Jo Hessels die door een speling van het lot juist op die dag zijn vriend wilde bezoeken.

Vught

Johannes Hessels wordt op 4 september 1944 op de fusilladeplaats nabij kamp Vught gefusilleerd. Van de overige gearresteerden op 13 juni 1944 verliezen nog veertien anderen, waaronder Hendrik van Wilgenburg het leven in verschillende concentratiekampen.

De voor de SD werkende verzetsman Brune wordt pas na de oorlog ontmaskerd en berecht. Hij wordt veroordeeld tot tien jaar met een proeftijd van drie jaar.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • Larens Behoud
  • Familie