A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hertz, Erich

Geboren te Kleef in Duitsland op 22 augustus 1913
Omgekomen in Kamp Vught op 5 april 1943, 29 jaar

Kritiek

Erich wordt geboren in Kleef in Duitsland, zijn ouders zijn Lodewijk Hertz en Klara Hertz-Dahl. Vanaf 1931 zit Erich op het Realgymnasium Ahrweiler, hij blijft daar als zijn ouders in 1933 naar Arnhem in Nederland verhuizen; de plaats waar Lodewijk werd geboren. Erich uit echter kritiek op het nazi-regime en wordt daarvoor in maart 1934 gearresteerd. Na zijn vrijlating haalt hij zijn examen en reist zijn ouders achterna naar Arnhem.

Opsporingsbericht

Erich is chemisch technicus. In het begin van de oorlog woont hij met zijn ouders in Tilburg, in de Armhoefstraat 31. Begin oktober 1942 duikt het gezin Hertz onder. Vlak daarna wordt door de Commissaris van Politie te Tilburg een opsporingsbericht geplaatst. Het joodse gezin Hertz wordt ervan verdacht zonder de vereiste vergunning van woonplaats te zijn veranderd; de omschrijving voor onderduiken. Op 31 maart 1943 worden zij alle drie in Tilburg opgepakt.

Na de arrestatie worden Lodewijk, Klara en Erich overgebracht naar Kamp Vught. Wat er precies gebeurt op 5 april 1943 is tot op heden onduidelijk, vast staat dat Erich op die dag wordt doodgeschoten. Als doodsoorzaak wordt vermeld: “Auf der Flucht erschossen”.
Lodewijk en Klara worden op 8 mei 1943 op transport gesteld naar Westerbork, van daar worden zij op 11 mei op transport gesteld naar Sobibor waar ze na aankomst op 14 mei worden omgebracht in de gaskamer.

Heeft u meer gegevens en/of fotos? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: