A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Herberts, Jan

Herberts,JanGeboren 2 september 1926
Omgebracht in Kamp Vught op 3 september 1944, 18 jaar

 

 

Herberts, Jan

In 1943 is Jan Herberts 17 jaar. Hij zit in de vierde klas van de MULO in Arnhem en voetbalt bij de Arnhemse club Vitesse. Jan is een sportieve en populaire jongen. Samen met vrienden vormt hij een kleine verzetsgroep. De jongens bezorgen verzetskrantjes en helpen onderduikers. Ook plegen ze inbraken om aan (motor)fietsen, wapens en radio’s te komen. Het lukt ze zelfs een Duitse legerwagen te stelen.

Fiets

Op 30 augustus 1944 gaat het mis. Jan en zijn vrienden proberen een Duitse soldaat te overvallen, maar worden op heterdaad betrapt door een langskomende groep Duitse soldaten. Eén van de jongens wordt meteen gepakt, de anderen vluchten. Jan neemt per ongeluk de fiets van de Duitse soldaat mee en laat zijn eigen fiets achter. Hierop zit een plaatje met zijn adres. Zo wordt hij meteen teruggevonden. Jan wordt gearresteerd bij zijn grootouders. Ook zijn moeder, broer en zus, die met de hele zaak niets te maken hebben, worden meegenomen. Zij worden als strafgijzelaar naar Vught gebracht. Ze weten niet dat Jan ook in Vught zit. Hij wordt opgesloten in de kampgevangenis.

Neergeschoten

Op 2 september 1944 wordt Jan 18 jaar. De volgende avond wordt hij uit zijn cel gehaald en op de fusilladeplaats bij het kamp neergeschoten. Zijn ouders moeten na de oorlog zelf uitzoeken wat er met Jan gebeurd is.

Bron:

  • Familie Herberts