A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hendriks, Hendrikus

Geboren te Boxmeer op 6 januari 1893
Omgebracht in Kamp Vught op 5 september 1944, 51 jaar

Illegaal werk

Hendrikus woont tijdens de oorlog samen met zijn vrouw en drie kinderen in Cuyk. In de late herfst van 1943 worden er tussen Mook en Malden twee geheim agenten gedropt. Eén van hen, Wim Schreinemacher, komt terecht in Katwijk – een gehucht bij Cuyk. Wim zoekt daar contact met opperwachtmeester Verkoelen die hem naar Hendrikus verwijst. Hendrikus is als illegaal werker betrokken bij de Radio Centrale. Na een week bij Hendrikus te hebben gebivakkeerd, vertrekt Wim richting Vught, hij voert zijn opdracht uit en komt in contact met de verzetsbeweging Groep Oost-Brabant.

Geen bewijs

Daarop wordt Wim weer naar Engeland gebracht. Er moet iets zijn misgegaan of verraad in het spel zijn geweest. Want in de nacht van 20 op 21 mei 1944 staan de Duitsers bij Hendrikus voor de deur. Hij wordt naar Arnhem gebracht en komt uiteindelijk via Haaren in Kamp Vught terecht. In Vught wordt Hendrikus veelvuldig ondervraagd en gemarteld, de Duitsers hebben bij hem thuis niets gevonden en geen enkel bewijs van zijn betrokkenheid bij het verzet.

Op 5 september 1944 wordt Hendrikus door de Duitsers te Vught gefusilleerd. Zijn trouwring en zijn trouwboekje worden na de oorlog door de geallieerde troepen in concentratiekamp Bergen-Belsen gevonden en naar zijn vrouw gestuurd.
Wachtmeester Verkoelen wordt naar Duitsland getransporteerd en komt op 17 april 1945 om in Kommando Pölitz .

Heeft u meer gegevens en/of fotos? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: