A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hak, Jan

Geboren te Giessen op 19 september 1920
Omgebracht in Kamp Vught op 29 juli 1944, 23 jaar

Jan Hak staat tijdens het begin van de oorlog ingeschreven als student aan de medische faculteit in Utrecht. Hij is afkomstig uit Giessen en duikt vanaf mei 1943 onder in het naburige plaatsje Dussen, vermoedelijk omdat hij weigert de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, of om in Duitsland te gaan werken.

Onderdak

In Dussen raakt Jan betrokken bij het verzet in het Land van Heusden en Altena. Er komt een gestaag groeiende stroom onderduikers naar het Land van Heusden en Altena, Jan doet zijn best om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen en van onderdak en eten te voorzien. Tegen het einde van de oorlog komen er ook steeds meer evacués uit het zuiden van Nederland richting Heusden en Altena, gevlucht voor het oorlogsgeweld en de oprukkende geallieerde legers. Om de opvang mogelijk te maken, zijn distributiebonnen nodig en het verzet komt aan deze bonnen door overvallen op distributiekantoren.

Dropping

Ondertussen worden er in Den Haag plannen besproken voor een wapendropping in Voorthuizen waar de KP-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam bij betrokken is. De wapendropping in Voorthuizen gaat niet door en als nieuwe locatie wordt Helvoirt gekozen. De besprekingen in Den Haag zijn echter doorgebriefd aan de SD. Het verzet in Heusden en Altena wordt gevraagd om assistentie te verlenen bij deze dropping en de groep gaat akkoord.

Verraden

In Helvoirt aangekomen, staat de SD de verzetslieden op te wachten. Bijna de gehele KP-Peter en het verzet in Heusden en Altena wordt naar aanleiding van deze door de SD opgezette wapendropping gearresteerd. Zo ook Jan Hak, hij wordt na arrestatie naar kamp Vught gebracht en daar op 29 juli 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • Schaduwen over Schiedam, dl.2, blz. 9 t/m37
  • Verzet in West-Brabant, Land van Heusden en Altena Den Biesbosch, blz. 21/75/86/87