A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Gubbels, André Lambert Henri Marie

Geboren te Bergen in Limburg op 26 mei 1921
Omgebracht in Kamp Vught op 11 augustus 1944, 23 jaar

Pierre Gubbels en Gertruda Hekkens trouwen in augustus 1919. Op 26 mei 1921 wordt een zoon geboren, André. Daarna weer een zoon, Harry. In 1923 wordt Pierre burgemeester in de gemeente Arcen en Velden.
In oktober 1926 komt een plotseling einde aan dit jonge gezin. Gertruda en het verwachte dochtertje sterven in het kraambed. Een groot verlies voor vader en zoons. André en Harry worden daarna grotendeels opgevoed door hun grootouders uit Tegelen, als burgemeester kan Pierre vaak niet voor zijn zoontjes zorgen. Ook met tante Betsy, een zus van hun moeder, hebben de jongens een goed contact.

Verzet

In de oorlog, André is dan inmiddels student aan een technische school, sluit hij zich aan bij het verzet. Zijn schuilnaam is Leon Serra. André verspreidt het illegale blad Je Maintiendrai, verricht koeriersdiensten zoals vervoer van vuurwapens, is betrokken bij sabotage acties en verzamelt inlichtingen. Hij is ook de rechterhand van verzetsman Jan Creusen, die hoofdkoerier van de Raad van Verzet voor Zuid Nederland is en contactman tussen de landelijke leiding en de regio. André is nauw betrokken bij de op- en uitbouw van de verzetsgroepen, eind augustus 1944 telt de RVV in Zuid Limburg ongeveer honderd medewerkers.

Arrestatie

Niet alles gaat van een leien dakje. In het voorjaar en de zomer van 1944 worden de belangrijkste contactpersonen en koeriers gearresteerd, eerst Jan Creusen in april en later André. Hij wordt op 4 of 5 augustus 1944 bij een controle op het station in ‘s-Hertogenbosch gearresteerd, een valse Ausweis en een pistool met magazijnpatronen worden hem fataal.
Deze arrestaties hebben geen verdere arrestaties in Limburg tot gevolg.

Aanslag

Op 8 augustus 1944 wordt in de Kerkstraat in ’s-Hertogenbosch door het verzet een aanslag gepleegd op Van Bussel, bijgenaamd De Kin. Deze politieagent maakt fel jacht op ontduikers van de Arbeitseinsatz. De aanslag lukt. Als represaille worden op 11 augustus 1944 veertien verzetsstrijders op de fusilladeplaats bij kamp Vught voor het vuurpeloton gezet. Ook André Gubbels, 23 jaar.

De familie blijft lang in het ongewisse over het lot van André. Eindelijk, in november 1945, krijgen ze bericht van zijn dood.

Rouwkaart

Rouwkaart

 

In 1978 overlijdt de broer van André, Harry. Vader Pierre overleeft zijn hele gezin.

Jan Creusen, gearresteerd in april 1944, wordt in het Oranjehotel in Scheveningen gevangen gezet, van daar uit in kamp Vught. Met het laatste transport begin september 1944 wordt Jan naar Sachsenhausen getransporteerd. Uiteindelijk komt hij in Bergen Belsen terecht, waar hij in mei 1945 om het leven komt. Ook zijn familie moet heel lang wachten op bericht, zijn precieze datum van overlijden is nooit met zekerheid vastgesteld.

Bronnen:

  • Familie Gubbels
  • Afbeeldingen: familie Gubbels
  • Sterbebuch 1944
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • Onze Gevallenen : herinneringen aan het verzet in limburg in de tweede wereldoorlog / Antoon van Aernsbergen. – Stichting Herdenking der Gevallenen van het Verzet in Limburg 1940-1945, 1964.
  • Het verborgen front : Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog / A.P.M. Cammaert. – Leeuwarden ; Eisma, 1994. Twee delen. ISBN 90-74252-19-2