A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Goedendorp, Jacob

Goedendorp,-JacobGeboren te Rijswijk op 21 oktober 1900
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 43 jaar

 

 

In 1943 wordt Jacob weduwnaar, hij heeft geen kinderen. Samen met zijn broer Bernardus gaat Jacob in het verzet voor de KP-Westland werken. Jacob wordt in de zomer van 1944 door de Duitsers gearresteerd.

Verzetswerk

Jacob is in zijn eentje ook verantwoordelijk geweest voor veel werk dat door de LO-Rijswijk is verricht, zijn huis is als uitvalsbasis voor de plaatselijke LO en KP gebruikt en er zijn bij Jacob thuis verschillende overvallen georganiseerd. Jacob heeft op deze manier het gewapend verzet gesteund, maar waarschijnlijk houdt hij tijdens de oorlog ook wapens verborgen, daarnaast wordt Jacob een actief verspreider van Trouw.

Zoals gezegd wordt Jacob in de zomer van 1944 door de Duitsers gearresteerd. Hij is waarschijnlijk door een jodin verraden. Na zijn arrestatie wordt Jacob gevangen gezet in het Oranjehotel en later overgebracht naar Vught. Op 4 september 1944 wordt Jacob door de Duitsers te Vught gefusilleerd.

Na de oorlog verklaart zijn zus dat Jacob zich tegen de bezetter heeft verzet om zijn calvinistische principes te verdedigen, maar ook voor Koningin en Vaderland.

Bronnen: