A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Gestel, Henricus Johannes Maria van

Gestel,-HenricusGeboren in Geldrop op 10 juni 1918
Omgebracht in Kamp Vught op 9 augustus 1944, 26 jaar

 

 

Van de jeugdjaren van Henricus van Gestel weten we bijna niets. Zijn roepnaam is Harrie, hij wordt geboren in een katholiek Brabants gezin in Geldrop.

Verzet

Harrie is van beroep machinebankwerker en werkt op een montageafdeling bij Philips. Hij wordt in 1943 tewerkgesteld in Duitsland, maar is na een week weer terug en duikt onder. Al zwervend sluit hij zich aan bij het georganiseerde verzet en houdt zich onder de schuilnaam Hendriks of De Leeren Jas bezig met het verspreiden van illegale bladen, het onderbrengen van onderduikers en geallieerde piloten, en voorziet hen van levensmiddelen en bonkaarten. Veel jongens brengt hij onder bij boeren in de omgeving. Harrie schuwt ook het gewapende verzet niet, hij neemt als lid van de KP-Sint Oedenrode deel aan overvallen op distributiekantoren; onder meer in de nacht van 16 op 17 april 1944 in Geldrop. Hier heeft Harrie de leiding, er worden grote aantallen bonnen en Tweede Distributiestamkaarten buitgemaakt.

Verloofd

Harrie verlooft zich met Annie, een jongere zus van de vrouw van Hendrik van Hoeven, die hij kent uit het georganiseerde verzet. Hij ontmoet Annie bij bijeenkomsten in het huis van Van Hoeven in de Edelweisstraat in Eindhoven, bovendien werken ze allebei bij Philips.

Haaren

Vermoedelijk wordt de verzetsgroep verraden, een in Sint Oedenrode ondergedoken Nederlandse SS’er blijkt in de groep te zijn geïnfiltreerd. Harrie wordt op 14 mei 1944 gearresteerd. Hij wordt eerst naar de Polizeigefängnis in Haaren gebracht. Het onderzoek naar zijn daden is zwaar, mishandelingen worden niet geschuwd.

Geen angst

Harrie wordt ter dood veroordeeld, hij krijgt gelegenheid een afscheidsbrief te schrijven aan zijn verloofde. Hij schrijft het vuurpeloton zonder angst tegemoet te zullen treden. Op 9 augustus 1944 om negen uur in de avond wordt Harrie van Gestel op de fusilladeplaats nabij het Kamp Vught gefusilleerd. Hendrik van Hoeven wordt eveneens op dat tijdstip omgebracht.

Herdenkingsplechtigheid

Op 14 november 1944 krijgt de familie bericht van het lot van Harrie. Op vrijdag 24 november 1944 wordt in de Parochiekerk van de H. Brigida in Geldrop om tien uur in de ochtend onder grote belangstelling een plechtige rouwdienst gehouden. Tijdens een herdenkingsplechtigheid na de Mis wordt door diverse sprekers de grote moed en het bewonderenswaardige optreden van Harrie gememoreerd.

Bronnen: