A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Galiën, Hendrik Sijbe van der

Galien,-HendrikGeboren te Damtumadeel op 9 november 1886
Omgebracht in Kamp Vught op 18 augustus 1944, 57 jaar

 

 

Hendrik komt in 1920 in dienst bij de gemeentepolitie van Leeuwarden. Tijdens de oorlog raakt Hendrik betrokken bij het verzet. Hij helpt veel mensen onderduiken en hij waarschuwt joodse inwoners voor op handen zijnde razzia’s. Daarnaast werkt Hendrik samen met Jan Evenhuis, de belangrijkste functionaris van het Nationaal Steunfonds in Friesland.

Huiszoeking

Op 18 juli 1944 om twee uur ’s middags wordt Hendrik door de SD gearresteerd als hij aan zijn dienst wil beginnen. Ondertussen wordt zijn huis in aanwezigheid van zijn tweelingdochters door de SD doorzocht. Wanneer de vrouw van Hendrik thuis komt, is de huiszoeking nog aan de gang. Zodra de SD verdwenen is, stuurt zij haar dochters naar andere verzetslieden toe om hen te waarschuwen. De SD komt op de andere adressen te laat! Hendrik wordt overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen en vandaar naar kamp Vught. Op 18 augustus 1944 wordt Hendrik gefusilleerd.

Aanleiding

Er doen twee verhalen de ronde over de aanleiding om Hendrik te arresteren. De eerste mogelijkheid voor de SD om hem op het spoor te komen, is waarschijnlijk de vondst van het archief van Het Nationaal Steunfonds geweest. In een andere versie is Hendrik betrokken geweest bij een overval en laat een collega na hem te waarschuwen voor het feit dat er een opsporingsbericht voor Hendrik circuleert.

Principieel

Dat Hendrik een principieel man is, blijkt uit het feit dat hij vlak voor zijn arrestatie een Duitse soldaat van de verdrinkingsdood redt. Opmerkingen van omstanders dat Hendrik de man maar moet laten verdrinken, negeert Hendrik: “Het is en blijft een mens”.
Hendrik wordt vermoedelijk gefusilleerd als vergelding voor de aanslag op twee SD’ers in Birdaard.

Onderscheiding

In augustus 1997 wordt postuum de onderscheiding Yad Vashem ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ aan Hendrik van der Galiën uitgereikt.

Bronnen: