A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Galestin, Gasper John Alfred

Galestin,-Casper,-J_A_-terGeboren in Batavia op 15 december 1905
Omgebracht in Kamp Vught op 5 september 1944, 38 jaar

 

 

Op de akte van overlijden en in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting wordt de naam als volgt vermeld: Casper ter Galestin. Zijn werkelijke naam is volgens de familie: Gasper John Alfred Galestin. Roepnaam Freddy.
Hij wordt geboren in Nederlands-Indië maar woont al jaren in Den Haag. Daar werkt Freddy als ambtenaar bij het Rijksbureau voor Chemische Producten. Hij is als chemisch ingenieur afgestudeerd aan de TU Delft.

Piloten

In Den Haag is Freddy betrokken bij een inlichtingendienst die via Parijs berichten naar Spanje verstuurt. Via contacten met een chemische fabrikant van surrogaatzeep komt Freddy in aanraking met een pilotenlijn. Hij begeleidt op wekelijkse basis drie tot vier piloten vanuit Friesland naar Weert, waar door Brummans de St-Johns ontsnappingslijn is opgericht.

Geïnfiltreerd

De verzetsgroep van Freddy beschikt ook over een zender waarmee berichten direct naar Londen kunnen worden geseind. In de loop van 1943 wordt de verzetsgroep geïnfiltreerd door verschillende SD agenten. Als gevolg daarvan worden begin 1944 veel leden van de verzetsgroep, onder wie Freddy, gearresteerd. Hij wordt naar kamp Vught gebracht en daar op 5 september 1944 gefusilleerd.

Bronnen: