A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Fokkens, Ane

Fokkens,-AneGeboren te Appingedam op 26 juni 1918
Omgebracht in Kamp Vught op 19 juni 1944, 23 jaar

 

 

Ane is tijdens de oorlog marechaussee bij de brigade in Groningen. Hij is ook lid van de LO-Groningen. Voor de LO onderschept hij berichten en speelt deze berichten door aan de Duitsers, ook vervalst Ane voor de LO persoonsbewijzen.

Gezocht

Op 13 juni 1944 ziet Ane een telex bericht waarop staat dat hij door de Duitsers wordt gezocht. Een collega ziet dit bericht ook en schiet Ane neer. Ook zijn collega’s Johannes de Gee, Jacobus Zondervan, Albert Arp en Jan Zuidema worden, zo blijkt uit dit telexbericht, gezocht.

Bloedtransfusies

Ane wordt naar het Academisch ziekenhuis in Groningen gebracht voor verzorging. De KP-Meppel bevrijdt Ane vervolgens op 16 juni waarna hij naar een woning van een verzetsman aan de Prins Hendrikstraat in Groningen wordt gebracht. Daar wordt hij verzorgd door Dr. Engelbertus Roelfsema, een chirurg uit Meppel, die Ane van bloedtransfusies voorziet. Dr. Roelfsema wordt op 29 september 1943 door een Duits Sonderkommando vermoord.

Ane wordt overgebracht naar een ziekenhuis in Apeldoorn. Daar wordt hij alsnog door de Duitsers gearresteerd, waarna hij naar kamp Vught wordt gebracht. Op 19 juni 1944 wordt Ane samen met zijn collega’s Johannes de Gee, Jacobus Zondervan, Albert Arp en Jan Zuidema bij Kamp Vught door de Duitsers gefusilleerd.

Bronnen: