A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Flemming, Christiaan Course

Flemming,-Christiaan-C_Geboren te Haarlem op 23 juli 1923
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 21 jaar

 

 

 

Christiaan, roepnaam Course [Koerse], groeit op in een gezin met vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Course is een goed zeiler, hij neemt deel aan zeilwedstrijden in de Olympiajol. In ieder geval tot in 1942.

Tijdens de oorlog is Course betrokken bij het verzet in Den Haag. Hij maakt deel uit van de LO-Den Haag en is wellicht ook betrokken bij de Raad van Negen, een onderdeel van het studentenverzet. Zijn broer Dick zit ondergedoken in Sprang Capelle en is lid van de verzetsgroep André. Course speelt informatie door aan de groep van Dick, onder meer kaarten van de Scheveningse verdedigingswerken.

Course zit ondergedoken in Den Haag. Zijn zus Anna Maria komt naar dit adres om hem iets te overhandigen. De winkelier op de begane grond tikt tegen de winkelruit en gebaart dat ze weg moet gaan. Ze is toen in het café aan de overkant gaan zitten en ziet van daar uit dat Course tussen Duitsers naar buiten komt.
De groep blijkt geïnfiltreerd. Op 13 juni 1944 vindt er bij de districtleider van het studentenverzet een vergadering plaats. Tijdens deze vergadering valt de SD binnen, het gevolg van schaduwen. Course wordt gearresteerd, evenals George Bomert, Leo en Max Coppes, Jan Weijgers en de districtsleider Jan Mulders. Via het Oranjehotel gaan ze naar kamp Vught .
Op 4 september 1944 worden Course en zijn verzetsvrienden in Vught gefusilleerd.

Bronnen: