A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Evert, Frederik Karel van

Geboren te Den Haag op 27 januari 1903
Omgekomen in Kamp Vught op 31 januari 1943

 

 

 

 

Frederik, roepnaam Frits, is getrouwd en heeft vier kinderen. Het gezin woont in Loosduinen. Frits is Nederlands Hervormd predikant, hij is fel anti-Duits en verwerkt zijn anti-Duitse opvattingen in zijn preken. Dit is ook de reden dat Frits wordt gearresteerd. Kort voor zijn arrestatie gaat hij met een joodse moeder naar Westerbork om inlichtingen over haar twee kinderen te krijgen.

Zwaar werk

Na zijn arrestatie wordt Frits naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Na twee weken wordt hij op transport gesteld naar Kamp Amersfoort, waar de omstandigheden zeer slecht zijn. Hij wordt tewerk gesteld bij het aanleggen van een schietbaan en moet meehelpen zand in lorries te scheppen en zware plaggen te sjouwen. Zwaar werk waar Frits niet aan gewend is, het lopen op klompen veroorzaakt bovendien grote wonden aan zijn voeten die niet willen genezen – gevolg van zware ondervoeding en gebrek aan verbandmiddelen. Frits wordt opgenomen in de ziekenbarak, en na herstel komt hij terecht in het strozakkencommando waar het werk beter is vol te houden.

Kamp Vught

In januari 1943 wordt Frits overgeplaatst naar Kamp Vught, waar de omstandigheden zo mogelijk nog slechter zijn. Zijn lichamelijke gesteldheid gaat hard achteruit. Op zijn veertigste verjaardag, 27 januari, meldt Frits zich ziek. Op zondag 31 januari om half elf in de ochtend, vier dagen nadat hij in gevangenschap 40 jaar wordt, overlijdt Frits als gevolg van alle ontberingen in gevangenschap.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1943
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • H.C. Touw. Het verzet der Hervormde Kerk : Geschiedenis van het Kerkelijk Verzet.  ‘s-Gravenhage : Boekencentrum, 1946. Twee delen. Deel 1 – pagina 625 t/m 627.
  • Familie Van Evert