A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Drion, Roger

Geboren op 29 oktober 1914 te La Louviere
Omgebracht in Kamp Vught op 28 september 1943, 28 jaar

033

Drion maakt deel uit van de groep 033, ook wel bekend als de groep Heymans. Deze groep bestaat uit 20 verzetsstrijders die allemaal in groepen van drie opereren en een onderdeel vormt van het Onafhankelijkheidsfront. De leider van beide broers Drion is vermoedelijk Philemon Lebruyn uit Gent. Roger heeft vermoedelijk meegewerkt aan het vernietigen van bruggen en voorraden bestemd voor de Wehrmacht. Vanaf mei 1943 duikt hij samen met zijn broer René onder.

Schuilplaats

Leonia, de vrouw van Roger Drion, wordt in de ochtend van 22 mei 1943 door zes medewerkers van de Gestapo van haar bed gelicht, zij moet de schuilplaats van haar man aanwijzen. De Gestapo neemt haar mee naar een plek waar de Drions een schuurtje hebben in de veronderstelling dat Roger zich daar ophoudt. Leonia weet echter dat dit niet het geval is. Leonia wordt na het doorzoeken van het schuurtje onder begeleiding naar huis gebracht, een officier van de Gestapo blijft bij haar. Het terrein waar het schuurtje van de Drions staat wordt vervolgens door de Wehrmacht omsingeld en alle schuurtjes worden doorzocht. Drion en zijn kameraden schieten op de Duitsers. Daarbij wordt Roger in zijn arm en borst getroffen.

Huiszoeking

Op 2 juli 1943 komt de Gestapo terug bij Leonia om huiszoeking te doen, daarbij worden in de kelder geweren gevonden. Een van de officieren van de Gestapo noemt Roger Drion een moordenaar omdat vijf van zijn medewerkers bij het schietincident om het leven zouden zijn gekomen. Roger Drion ligt na zijn arrestatie twee maanden in het ziekenhuis.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Duitsers getipt zijn over de verblijfplaats van de broers Drion en hun kameraden.

Bron:

  • Archief en Documentatiedienst Ministerie van Sociale Zaken, België Dossier 57684/ 15960/ 11463/ 1087/ 1088