A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Driessen, Hendrik Gijsbert

Driessen,-Hendrik-G_Geboren te Horst op 11 november 1921
Omgebracht tijdens het transport naar Sachsenhausen op 6 september 1944, 22 jaar

 

 

Hendrik Driessen behaalt zijn gymnasium-diploma in Eindhoven. Tijdens de oorlog raakt hij betrokken bij het verzet. Hij sluit zich aan bij de LO Horst, maakt ook deel uit van een Knokploeg en werkt onder de schuilnaam “Harrie”. Hij zet zich in voor neergekomen piloten, biedt hulp aan onderduikers en is daarnaast belast met de verspreiding van Vrij Nederland en Trouw in zijn regio.  

Op 28 juli 1944 wordt Hendrik bij een razzia aangehouden. Hij probeert te vluchten maar wordt aangeschoten en gearresteerd. Nog diezelfde dag wordt Hendrik naar kamp Vught overgebracht.

Bij het naderen van de geallieerde troepen wordt kamp Vught in allerijl ontruimd en worden de gevangenen op 5 en 6 september 1944 naar Duitsland getransporteerd. De mannen naar Sachsenhausen en de vrouwen naar Ravensbrück. Ook Hendrik gaat op transport naar Sachsenhausen. Het verzet doet nog verschillende pogingen de spoorlijnen te saboteren maar dit heeft uiteindelijk niet het bedoelde resultaat.

De treinen zijn zwaar bewaakt. Tussen Oss en Nijmegen weten enkele gevangenen uit één van de wagons te kruipen met het doel te vluchten. De trein stopt en er wordt geschoten. Dit wordt Hendrik fataal, hij overleeft deze schietpartij niet.

Bronnen:

  • Het Grote Gebod : Gedenkboek van het Verzet in LO en LKP / onder redactie van de Gedenkboekcommissie. – Derde druk. –  Kampen : Kok, 1979. Twee delen.A.P.M.
  • Het verborgen front : Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. – A.P.M. Cammaert. – twee delen. – ISBN 90-74252-19-2
  • Hun naam leeft voort! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen / W.A. Brug. – Alphen aan den Rijn : Repro-Holland, 1989. ISBN 90-6471-227-1