A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Dahmen, Adrianus Johannes

Geboren te Hochemmerich op 17 januari 1907
Omgebracht in Kamp Vught op 19 augustus 1944, 37 jaar

Akte van overlijden

Volgens de gegevens op de akte van overlijden woont Adrianus Dahmen met zijn vrouw – Maria Elisabeth Ottenheym – in Roermond, aan de Brugstraat 16. Hier is tevens zijn elektrotechnische bedrijf gevestigd.

1942

Adrianus Dahmen heeft een duidelijke afkeer van het nationaalsocialisme. In augustus 1942 nemen hij en zijn vrouw voor het eerst een joods echtpaar in huis; zelf hebben zij op dat moment al zes kinderen. Al snel volgen meer personen die een onderduikadres nodig hebben. In juni 1943 wordt het zevende kind in het gezin Dahmen geboren.

1944

Ook het verzet in Roermond blijft helaas niet verschoond van infiltratie. Eén van de leden van een gearresteerde verzetsgroep biedt zijn diensten aan aan de SIPO. Zo bezoekt hij op een gegeven moment het echtpaar Dahmen. Zij kunnen het niet eens worden over de betrouwbaarheid van de bezoeker. Deze heeft al vastgesteld dat zich geallieerde vliegers en joodse onderduikers in de woning ophouden. Op 9 juni 1944 slaat de SIPO uit Den Bosch toe en wordt Jan Dahmen gearresteerd, evenals twee bij hem ondergedoken joden. Op 19 augustus 1944, om 9 uur in de avond, wordt Jan Dahmen op de fusilladeplaats nabij Kamp Vught omgebracht. 19 augustus, de verjaardag van zijn vrouw Lisa.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • A.P.M. Cammaert. Het verborgen front : een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de Provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leeuwarden, 1994. Twee delen. ISBN 90-74252-19-2