A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cornips, Constant J.E.

Cornips,-Constant,-J_E_Geboren te Berg en Terblijt op 19 september 1895
Omgebracht in Kamp Vught op 5 september 1944, bijna 49 jaar

 

 

In de nacht 23 op 24 april 1944 wordt een LO-koerier door de Landwacht staande gehouden. De koerier heeft belastende papieren bij zich, zoals een adressenboekje, distributiebescheiden en persoonsbewijzen. De aangehouden koerier probeert te ontsnappen maar rijdt zich met zijn fiets vast in het prikkeldraad van de afzetting, waarbij hij zich verwondt.

Gezicht

De gewonde koerier wordt behandeld door de chirurg Karel Clemens van Berckel, die op de hoogte is van de verzetsactiviteiten van de gewonde. De arts pakt het gezicht van de koerier zo in dat deze niet kan spreken. Een politieagent brengt naar aanleiding van de vondst van het adressenboekje een bezoek aan Constant Cornips met de mededeling dat diens zoon J. Cornips zich de volgende dag bij de Sipo moet melden. Constant’s zoon is een belangrijke verzetsman voor de LO in het district Heerlen.
De zoon duikt direct onder in Nijmegen. Naar aanleiding van die verdwijning wordt Constant Cornips door de Sipo aangehouden en op 2 september 1944 naar Kamp Vught overgebracht.

Op 5 september 1944 wordt Constant Cornips in Vught gefusilleerd.

Bronnen:

  •  Foto afkomstig uit: Het Grote Gebod – Gedenkboek van het Verzet in LO en LKP. – Kampen : Kok, 1979. – Ongewijzigde derde druk. Twee delen. – ISBN 90-242-6305-0 Foto: Deel 1 – pagina 339.
  • A.P.M. Cammaert. Het verborgen front : een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leeuwarden : Eisma, 1994. Twee delen. ISBN 90-74252-19-2.