A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Coppes, Leonardus Josephus Maria

Geboren te ‘s-Gravenhage op 2 januari 1920
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 24 jaar

Leo Coppes wordt op 2 januari 1920 in Den Haag geboren, in 1937 wordt hij als student ingeschreven in Leiden. Hij is lid van de Leidse Vereniging voor Studenten Sanctus Augustinus, waar hij veel vrienden maakt en veel betekent voor anderen. Als quaestor van het “Eigen Huis” aan het Rapenburg 24 heeft Leo aandeel in het bestuurswerk van de Vereniging.

Rechten

Behalve zich inzetten voor het bestuurswerk studeert Leo ook veel. In 1939 slaagt hij voor zijn kandidaats en in 1941 wordt het doctoraal examen behaald, waarna hij zijn doctoraal rechten doet. Afgestudeerd keert hij terug naar Den Haag, de Tweede Wereldoorlog is een feit. Leo sluit zich aan bij het verzet en wordt lid van de LO district Den Haag en werkt ook mee met andere verzetsgroepen.

 Infiltratie

De Sicherheitspolizei en de Haagse politie weten de LO zware verliezen toe te brengen. Infiltratie en verraad hebben vele arrestaties tot gevolg en verscherpen de interne tegenstellingen. Besloten wordt af te stappen van de overbevolkte vergaderingen en een veiliger structuur op te zetten. Om de taken te verdelen, wordt op 13 juli 1944 een bijeenkomst belegd bij de familie Boot in de Trompstraat. Als gevolg van verraad volgt een inval waarbij zestien mensen worden gearresteerd, onder wie Leo en nog een aantal kopstukken.

Via het Oranjehotel komt Leo terecht in de bunker van kamp Vught. Op maandag 4 september 1944 om half acht in de vroege avond wordt Leo met een groot aantal van zijn mede verzetsstrijders uit Den Haag op de fusilladeplaats nabij kamp Vught gefusilleerd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Het Grote Gebod : Gedenkboek van het Verzet in LO en LKP. Kampen, Kok, 1989. 4e druk / 2 delen. ISBN 90-242-6304-2
  • Den Haag in de Tweede Wereldoorlog / Bart van der Boom. – Den Haag : Sea Press, 1995. ISBN 90-73930-11-1

  • Sterbebuch 1944