A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cohen, Louis David

Geboren te Oude Tonge op 22 februari 1920
Omgekomen in Kamp Vught op 27 januari 1943, bijna 23 jaar

Meijer Marcus Cohen wordt op 12 mei 1886 geboren in Valburg. Hij trouwt met Sophia Rosenberg, die op 31 juli 1885 in Zevenaar wordt geboren. Op 22 februari 1920 wordt in het gezin van Meijer en Sophia een zoon geboren met de namen Louis David. Zij wonen dan in Oude Tonge, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee. Louis is niet het enige kind uit dit huwelijk, hij heeft één broer. Meijer is slager. Het gezin woont aan de Kerkstraat nummer 1 in Oude Tonge. Louis kiest voor hetzelfde beroep als zijn vader. De anti-joodse maatregelen in de Tweede Wereldoorlog betekenen ook voor het gezin Cohen een einde aan hun samenzijn. Het hele gezin valt uit elkaar.

1942

Hoe het gezin Cohen wordt weggevoerd, en of zij in eerste instantie bij elkaar zijn, is ons niet bekend. In 1942 worden Meijer en Sophia omgebracht in de vernietigingskampen. Meijer op 25 juni 1942 in Mauthausen, Sophia vier maanden later in Auschwitz. Louis is dan nog in Nederland.

1943

Als in het Kamp Vught de eerste gevangenen binnenkomen is het kamp nog lang niet afgebouwd. In de barakken zit geen glas in de ramen, de keuken functioneert nauwelijks en het drinkwater is van onvoldoende kwaliteit. Veel gevangenen krijgen maag- en darmproblemen, terwijl medische voorzieningen geheel ontbreken. Het aantal sterfgevallen in de eerste tijd is dan ook schrikbarend hoog. Totaal uitgeput sterft Louis op 27 januari 1943, om tien over half zes in de vroege ochtend, in de leeftijd van 22 jaar.

Jacob Cohen, de broer van Louis, overleeft de oorlog.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: