A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cohen, Jacob Henri

Geboren in Amsterdam op 22 mei 1910
Omgekomen in Kamp Vught op 25 januari 1943, 32 jaar

Ongehuwd

Jacob Henri Cohen wordt op 22 mei 1910 geboren in Amsterdam, zoon van Louis Cohen en Caroline Rachel Gelder. Louis is vertegenwoordiger. Het is ons onbekend of Jacob het enige kind uit dit huwelijk is. In februari 1941 wonen de ouders op het adres Spinozastraat 5. Begin 1943 woont in ieder geval Jacob aan de Noordermarkt nummer 5. Hij is architect en zijn burgerlijke staat is ongehuwd.

Bouw

In 1942 wordt in Vught begonnen met de bouw van wat later een kamp blijkt te zijn. Op 13 januari 1943 komt een transport gevangenen uit het Kamp Amersfoort in Vught aan en wordt ondergebracht in houten barakken, die zelfs nog niet zijn afgebouwd. Op 16 januari 1943 komt het eerste transport joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Amsterdam in Vught aan. Zij worden ondergebracht in het nog niet voltooide Judendurchgangslager, apart van de gevangenen uit Amersfoort. De inwoners van Vught, niet gewend aan de stoeten mensen vanaf het station lopend naar het kamp, zijn helemaal ontdaan en hier en daar komt het tot opstootjes.

Kort

Ook Jacob Cohen wordt van Amsterdam naar Vught gevoerd. De omstandigheden in het nog niet afgebouwde kamp zijn bijzonder slecht. De keuken functioneert niet tot nauwelijks en het drinkwater is van onvoldoende kwaliteit. Veel gevangenen krijgen maag- en darmproblemen en raken totaal uitgeput. Zo ook Jacob. Ondanks zijn relatief jeugdige leeftijd sterft hij op 25 januari 1943, om vijf uur in de vroege ochtend, 32 jaar oud. Diezelfde dag sterven nog zes mannen, eveneens aan uitputting; amper twee weken nadat de eerste gevangenen door de poort kwamen.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Sterbebuch 1943
  • Kamp Vught en de Vughtenaren : Gedocumenteerd overzicht van de geschiedenis van het concentratiekamp Vught tijdens de Duitse bezetting en de betrokkenheid van de Vughtenaren daarbij. Samengesteld vanuit de geschiedschrijving en de persoonlijke getuigenissen door H. van Stekelenburg. Vught, Vughts Historisch Museum en Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, 1996. 3e herziene druk.