A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Celosse, Nicolaas J.

Geboren te Banjoewangi op 28 april 1917
Omgebracht in Kamp Vught op 5 september 1944, 27 jaar

Nicolaas Celosse, Bob, is aan het begin van de bezetting getrouwd, van geloof remonstrant en van beroep inspecteur bij de voedselvoorziening. Hij heeft het diploma behaald van de Koloniale Landbouwschool in Deventer. Op 10 mei 1940 is Celosse ingedeeld bij het garnizoen in Hoorn (kaderopleiding), was op de Afsluitdijk en op de Grebbeberg.

Wieringermeer

Hij werkt in 1942 bij het BBWO in Den Haag, voorheen op het Octrooibureau. Hij raakt betrokken bij het verzet. Bob begint bij de OD en in 1942 komt hij in contact met de CS6-groep. Daarna werkt hij illegaal bij het BBO en vertrekt in november 1943 met Karel de Graaf naar Engeland. Bob komt daar aan in februari 1944, maar keert op 30 maart 1944 terug naar Nederland als commandant van een groep van vijf personen, inclusief Bob zelf. Zij springen per parachute boven de Wieringermeer.

Bob wordt eerst naar Haaren gebracht en daarna naar Kamp Vught. In Haaren heeft hij een goede behandeling gehad, zonder pijniging bij de verhoren.

Deze gegevens zijn verstrekt door zijn vrouw. Bob Celosse is postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste en de Bronzen Leeuw.

Heeft u meer gegevens? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: