A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Böhler, Wilhelm Christiaan

Boehler, Wilhelm CarlGeboren te Doesburg op 22 januari 1920
Omgebracht in Kamp Vught op 23 augustus 1944, 24 jaar

 

 

Wilhelm is de oudste zoon van Wilhelm Carl Böhler en Alberta Böhler-Brinkert; daarna wordt in dit gezin nog een zoon – Christiaan – en een Bohler, Wilhelm Carldochter – Antonia – geboren. Tijdens de oorlog is de hele familie betrokken bij verzetsactiviteiten. Wilhelm Christiaan vertrekt naar Eindhoven zonder dat zijn ouders weten waarom of wat hij daar gaat doen. Het contact is verbroken tot het moment dat hij in Kamp Vught gevangen wordt gezet. Van daar uit schrijft hij brieven naar huis. Op 23 augustus 1944 wordt Wilhelm op de fusilladeplaats nabij het kamp terechtgesteld.

Vader

Het is niet de enige slag die de familie zal treffen. Op 26 oktober 1944 wordt Wilhelm Carl, man en vader, bij de Sint Bavokerk in Haarlem gefusilleerd als represaille voor de moord op NSB’er Fake Krist. Samen met negen anderen wordt hij vanuit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam in twee vrachtwagens naar Haarlem gebracht. Onbekend is of Wilhelm op dat moment al wist dat zijn oudste zoon in Vught om het leven was gebracht.

Familie

Christiaan is actief in het verzet in West-Friesland en overleeft de oorlog. Samen met zijn moeder en zusje moet hij de draad weer oppakken. Zij moeten het verlies verwerken van hun man en vader, en van hun zoon en oudste broer. Alberta Gezina Böhler-Brinkert overlijdt op 19 oktober 1986.

Bronnen: