A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Biert, Jacobus van

Geboren te Stad aan ’t Haringvliet op 23 november 1912
Omgekomen in Kamp Vught op 27 januari 1943, 30 jaar

Jacobus, roepnaam Koos, is de jongste van drie kinderen uit het huwelijk van Matthijs Cornelis van Biert en Magdalena Faas. Matthijs is ruim 17 jaar ouder dan zijn vrouw en bijna 52 jaar als Koos wordt geboren. Al vóór de oorlog uitbreekt, overlijdt Matthijs in de leeftijd van 76 jaar. Koos is dan 23.

Koos gaat in pension bij familie in Sassenheim. Hij verdient de kost door als chauffeur met een kleine vrachtwagen bezorgdiensten te rijden in de bollenstreek. Koos leert er een meisje kennen met wie hij zich gaat verloven. Het is de bedoeling begin jaren veertig te trouwen, maar vanwege het uitbreken van de oorlog en doordat er geen huizen beschikbaar zijn, wordt het huwelijk uitgesteld.

Koos wordt gearresteerd. Wat daar aan vooraf is gegaan, is niet bekend. In ieder geval wordt hij naar kamp Amersfoort getransporteerd en van daar uit in januari 1943 naar het pas in gebruik genomen kamp Vught. De omstandigheden zijn er zeer slecht. Het water is vervuild, de keuken functioneert nog niet goed en medische voorzieningen ontbreken. Het is heel koud en de gevangenen hebben honger. Koos moet ook honger hebben gehad, het verstrekte eten is niet genoeg en van onvoldoende kwaliteit. Zijn gezondheid gaat achteruit. Bovendien wordt Koos ernstig mishandeld om een stuk brood, als gevolg waarvan hij in de nacht van 27 januari 1943 overlijdt. Dat krijgt zijn verloofde te horen van een vrijgelaten gevangene die bij haar op bezoek komt.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl 

Bronnen: