A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Bennis, Jan Cornelis

Geboren te Rotterdam op 22 januari 1894
Omgekomen in Kamp Vught op 8 februari 1943, 49 jaar

Het gezin van Jan Bennis woont aan de Mecklenburglaan in Apeldoorn, Jan en zijn vrouw hebben drie dochters. Jan werkt op het station van Apeldoorn als perronwachter en rangeerder.

In de oorlog brengt hij illegale krantjes rond en helpt joden aan onderduikadressen. Jan zorgt ook voor de nodige distributiebonnen voor degenen die ondergedoken zitten. Een joods echtpaar met baby uit Rotterdam wordt door Jan en zijn vrouw in hun eigen huis opgenomen in afwachting van een goed onderduikadres. Na enkele dagen wordt het joodse gezin echter opgepakt door Apeldoornse politieagenten. De volgende dag komt één van de agenten Jan waarschuwen dat hij moet zorgen dat hij wegkomt, omdat hij ook zal worden opgehaald. Jan wil zijn gezin echter niet in de steek laten. Vier dagen later wordt Jan inderdaad gearresteerd. Via de gevangenis in Arnhem en Kamp Amersfoort wordt Jan op transport gesteld naar Kamp Vught.

Jan is maagpatiënt en kan het karige en slechte eten in de kampen niet verdragen. Hij wordt ziek en overlijdt op 8 februari 1943 in Kamp Vught.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1943
  • Familie