A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Arp, Albert

Arp,A_copyGeboren te Meppel op 16 september 1919
Omgebracht in Kamp Vught op 19 juni 1944, 24 jaar

 

 

Albert is werkzaam op het stafbureau van de Marechaussee, gelegen aan de Helperbrink in Groningen. Samen met andere collega’s wordt Albert belast met de bediening van de telex, waarmee hij veel verzetslieden en onderduikers belangrijke diensten zal kunnen bewijzen.

Actief verzet

Op het bureau komen berichten binnen over razzia’s en op handen zijnde arrestaties. Veel leidinggevende functies bij de Marechaussee worden vervuld door NSB’ers en SS’ers, maar Albert besluit samen met andere collega’s tot actief verzet over te gaan. Daarmee nemen Albert, en de wachtmeesters Jacobus Zondervan, Ane Fokkens, Johannes de Gee en Jan Zuidema, enorme risico’s.

Telex

Actuele informatie wordt aan het verzet doorgespeeld, waardoor gezochte personen op tijd kunnen wegkomen. Leidinggevenden van de dappere marechaussees krijgen daardoor argwaan en gaan op onderzoek uit. Ane Fokkens, één van de Marechaussees, ziet op de telex staan dat hij wordt gezocht. Hij slaat op de vlucht, maar wordt door een Duitsgezinde collega neergeschoten en zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Het is dan 12 juni 1943. Zijn collega’s die eveneens bij het verzet zijn betrokken, onder wie Albert Arp, worden vervolgens ook gearresteerd.

Albert zit eerst met zijn collega’s in het Huis van Bewaring in Groningen. Daarna negen maanden in het Oranjehotel in Scheveningen, vervolgens in Kamp Vught. Allen worden ter dood veroordeeld, een gratieverzoek heeft niet meer geholpen.

Albert Arp en zijn collega’s worden op 19 juni 1944 om het leven gebracht.

Bronnen: