Wat kan ik zien?

Vaste expositie

In november opende Koning Willem-Alexander de nieuwe vaste presentatie “Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen”. In deze geheel vernieuwde vaste expositie maak je kennis met de geschiedenis van het Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Door middel van honderden voorwerpen, persoonlijke verhalen, licht, geluid en met moderne technieken ontstaat een beeld van de anderhalf jaar dat dit kamp operationeel was. Van de bouw tot en met de ontruiming en uiteindelijke bevrijding van het dorp Vught. Na een bezoek aan het authentieke buitenterrein vervolg je de route met een moment van reflectie en bezinning waarna heden en verleden bij elkaar komen in de laatste ruimte. Morele moed en daadkracht door de tijden heen en nu. Hoe maak jij het verschil?

Met dank aan Perspekt Studio’s en Hardcut

Maquette

Op de natuurstenen maquette kunt u zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden.

Wachttorens

Om de honderd meter stond er een wachttoren. Er stonden bewakers op met mitrailleurs en schijnwerpers. De bewakers waren bijna allemaal Nederlanders. U ziet drie reconstructies (na de oorlog zijn de wachttorens gesloopt).

Barak

De nagebouwde barak laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie beslaat de helft van de oorspronkelijke grootte.

Kindergedenkteken

Aan het eind van het pad is het kindergedenkteken, ontworpen door Teus van den Berg-Been in 1999.  Op het monument staan 1269 namen van kinderen die in juni 1943 zijn omgebracht in vernietigingskamp Sobibor (Polen).
In april 1943 is het kamp overvol, waarna de transporten naar Westerbork, en van daaruit naar Polen in aantal toenemen. Begin juni krijgt de kampleiding te horen dat nu alle kinderen van 0 tot 16 jaar weg moeten. Op 6 juni 1943 gaan de kinderen van 0 tot 4 jaar op transport; 7 juni gaan de kinderen van 4 tot 16 jaar weg; samen met hun moeder en/of vader. Op 11 juni 1943 worden zij omgebracht in Sobibor (uit later onderzoek is gebleken dat het in totaal om 1296 kinderen gaat). Elk jaar is er in juni een openbare herdenking bij het monument.

Crematorium

In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gedood. Hier vindt u ook de reconstructie van cel 115, waar in januari 1944 het ‘bunkerdrama’ plaatsvond waarbij 10 vrouwen overleden. De originele cel bevindt zich op het terrein van de naastgelegen penitentiaire inrichting. Het crematorium is in 2014 gerestaureerd, waarbij houtwerk is teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren.

Bekladde panelen

Op het pad naar het herinneringscentrum staan de bekladde panelen van de fusilladeplaats; u kunt er hier meer over lezen. Het bezoek wordt vervolgd in het gebouw.

Reactiewand

Een grote muur vol met briefjes van bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught.

Bezinningsruimte/gedenkruimte

In de bezinningsruimte vindt u op de wand de namen van ruim 750 slachtoffers van Kamp Vught.

Barak 1B

Barak 1B is de laatste authentieke stenen barak van Kamp Vught. Sinds 2013 is hier de expositie ‘Als muren konden spreken’ te zien. Deze bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Als je barak 1B wilt bezoeken, is dat mogelijk in combinatie met entreeticket voor het herinneringscentrum op woensdag en zondag (12.00-17.00 uur) en op zaterdag van 13.00-17.00 uur; extra in vakanties. Het ticket is alleen geldig op de dag van bezoek.