Bezoek de fusilladeplaats

De fusilladeplaats ligt op loopafstand van Nationaal Monument Kamp Vught, op de voormalige schietbaan van het Nederlandse leger. Op het gedenkteken dat op deze plek is opgericht staan de namen van 329 mannen die hier zijn geëxecuteerd.
In juni 1944 wordt de eerste gevangene in Vught gefusilleerd. Hij is schuldig bevonden aan sabotage bij het Philips-Kommando. Massale executies vinden plaats in augustus en september 1944, onder druk van het oprukken van de geallieerden. Vanuit verschillende gevangenissen, maar met name uit de strafgevangenis in Scheveningen, worden zij naar Vught gebracht. Op grond van het op 30 juli 1944 door Hitler uitgesproken Niedermachungsbefehl komt alle  rechtspraak tegen ‘saboteurs’ te vervallen en kunnen zij zonder enige vorm van rechtspraak ter dood worden gebracht. Op 16 september worden vanuit de gevangenis in Den Bosch vier mannen naar de fusilladeplaats gebracht en terechtgesteld; zij zijn de laatste slachtoffers.

De meeste gevangenen verblijven nog korte tijd in de bunkergevangenis van het concentratiekamp Vught, voordat de doodstraf wordt uitgevoerd. Het executiepeloton bestaat voor een groot deel uit Nederlandse SS’ers, belast met de buitenbewaking van het kamp. De gevangenen in het kamp kunnen de schoten horen. Na de ontruiming van het kamp wordt door enkele omwonenden een houten kruis opgericht;  koningin Wilhelmina is in 1946 bij de eerste herdenking aanwezig. Het stenen monument met de namen van geëxecuteerden is in december 1947 door prinses Juliana onthuld. Elk jaar houdt de gemeente Vught hier op 4 mei ’s avonds een openbare herdenking.

In 1995 en 1997 wordt het monument op de fusilladeplaats beklad. De daders zijn nooit gevonden. Een onbekende bevestigt in 1995 een gedicht aan de poort, dat in brons gegoten werd en nu nog steeds te zien is. De bekladde panelen kregen een plek in het herinneringscentrum als onderdeel van de vaste expositie.

Route

Vanuit de hoofdingang van het herinneringscentrum gaat u linksaf het bos in (Lunettenpad) en slaat u vervolgens direct rechtsaf het half-verharde grindpad op. De route naar de fusilladeplaats is vanaf hier aangegeven met paaltjes (met blauw wachttoren-logo). De wandeling duurt ongeveer een half uur. Als u de paaltjes volgt, loopt u in een cirkel terug naar Nationaal Monument Kamp Vught. Deze route is niet geschikt voor rolstoelers.
Met de auto rijdt u terug naar de Boslaan, dan linksaf vóór het spoor de Loonsebaan in; aan de linkerzijde is een (onverharde) toegangsweg naar de voormalige fusilladeplaats met parkeerruimte.

In 2016 zijn drie gereconstrueerde delen van de kampspoorlijn geplaatst rond het museuml u passeert hierbij ook de fusilladeplaats. U ontvangt de route gratis aan aan de balie of u kunt de PDF hier downloaden.

Foto’s: Koningin Wihelmina bij herdenking in 1946; prinses Juliana bij onthulling monument in 1947; bekladde panelen in herinneringscentrum; gedicht in brons; monument op fusilladeplaats (collectie Nationaal Monument Kamp Vught)